недеља

SREĆA JE NAVIKA

Ništa nije samo po sebi dobro ili loše, takvim ga čini način razmišljanja. Čovek, ako dopusti da ga savladaju nervoza, strah, mržnja, ne može da vidi rešenje problema jer u svemu vidi samo loše stvari. On postaje bukvalno slep za rešenje koje mu se nalazi ne dalje od sopstvenog nosa.
  Čovek je emocionalno nezreo ako dopusti da ga iznervira i izvede iz takta neki novinski članak ili izjava sa kojim se ne slaže. Može se izraziti neslaganje i bez negativnih posledica. Iznervirati se zbog nečega što trenutno ne možeš promeniti, negativno utiče na naše telo. Time sebi činimo zlo.
   Ključ sreće je u samom čoveku. Ne treba trošiti svoju energiju  (a samim tim i zdravlje) u pokušajima da se promene druge osobe, treba menjati sebe. Naučite se da budete smireni, ne reagujte burno, razmislite prvo.
  Sve što hoćete da vama ljudi čine, činite i vi njima. Početak promene vašeg života na bolje je u vama samima. Akcija je na vama, a reakcija će doći sama po sebi. Čovek je biće navika, a navika ide iz podsvesti. Neka vam sreća postane navika.
   Ništa nije u tolikoj meri unapred određeno da se ne može promeniti. I nikad nije kasno početi sa promenama sebe. Samo treba hteti.
  Svako rešenje je uvek sadržano u problemu i svaki odgovor u pitanju. Treba samo disciplinovati um. Usredsrediti pažnju. Nije lako ali vredi. Kada vam pažnja odluta ka negativnom razmišljanju, vratite je mislima o tome da vam to šteti. Ako vam se ne smeje, vi se silom naterajte na osmeh. Prevarite samog sebe. Mimikom lica tj. osmehom, mozgu šaljete pozitivne impulse i on proizvodi hormon sreće. Bio iskren ili ne, osmeh je osmeh. Lekovit i delotvoran. Vremenom vam to prelazi u naviku i vi ćete sreću i osetiti. Probajte, izgleda šašavo ali deluje.
   Širom otvorite oči kada želite nešto da postignete. Svoju metu niko ne može pogoditi zatvorenih očiju. Zato poradite na sebi i svom razmišljanju. Kritika vas neće povrediti ako joj vi to ne dozvolite. Strahovi? Većina njih i nisu realni. Zasnovani su na našim mislima. Zato su kao senke, a senke nisu materijalne. Dakle, ne postoje zapravo.
  I na kraju, budite sebični. Oprostite sebi i drugima, okrenite drugi list i krenite dalje, jer praštati je krajnje sebično zato što ono što želite drugima, želite u stvari sebi samima.
  PS. Čovek kada daje savete drugome, daje ih u stvari samom sebi, naš um to pamti i sam počinje tako i da deluje... 😉
29.09.2019.

Нема коментара:

Постави коментар

Koža pamti