среда

Koža pamti

Melanom, karcinom kože, jedini karcinom koji se vidi golim okom, ali podmukao, vrlo opasan. Možda je bolje reći rak kože, nekako mi ozbiljnije zvuči. Svi imamo neku nelagodu kada kažemo tu reč i to s pravom.

Sunce, leto, sunčanje, plivanje, potamnela koža, mnogo lepše zvuči. Primamljivo, budi lepa osećanja, međutim tu baš postoji jedno veliko ALI. Sve to lepo, voli i rak kože, sve to ga stvara, hrani, jača. Nije ništa kao što je bilo pre, pa ni sunce. Opasno je, štetno, malo smo i mi tome doprineli, pa što zbog zagađenosti, ozonskih rupa, velikih UV zračenja i drugih stvari (da sad ne zamaram i ne filozofiram), uglavnom sunce nije više toliko zdravo. Daje ono nama još uvek potreban D vitamin ali ne i tokom celog dana. Kada najjače greje, tada je i najštetnije. Zato se moramo paziti. Jer taman ten nije i zdrav. Koža kada pocrni, ona se zapravo brani od štetnog zračenja ali nedovoljno. Zato dobijamo rak kože i promene na mladežima, uglavnom. Zato je i solarijum štetan, tu je direktno štetno zračenje. Sviđa mi se rečenica - Čuvajmo svoju kožu jer ona pamti! To je istina! Možda rak kože neće odmah pokazati svoje lice, čim izgorimo na suncu, ali kad-tad hoće. Prostim rečima rečeno, kroz mladež pusti svoje pipke (kao koren  biljke) i ako se na vreme ne otkrije, koren ide sve dublje kroz kožu,zahvati limfne čvorove i munjevitom brzinom se širi dalje. A tada je potrebno lečenje, koje nije ni prijatno ni jeftino, a na žalost ono koje je najbolje nije ni dostupno u ovoj našoj državi...Terapija koja leči, ublažava,  rak, na žalost ima i svoje negativne strane. Znate, jedno leči, drugo kvari, tako kažu. I u pravu su. Ima posledica, ima i izlečenja ne kažem da nema, ali svi znamo i koje su to šanse, koliko malo je sretnika koji su se izlečili za razliku od onih drugih...Samo sam realna. 

Bez obzira na sve, mi ipak imamo šansu da izbegnemo sve te grozne psihičke i fizičke boli koje izaziva i šok od spoznaje da imamo Melanom i prolazak kroz terapiju. Možemo da biramo i to je dobro, da li ćemo da se čuvamo ili ne. Zato treba izbegavati sunčanje kada su UV zraci štetni, nositi šešir/kačket, ne ići u solarijum, mazati kožu izloženu suncem kremama sa velikim faktorom protiv štetnih sunčevih zračenja, redovno ( jednom godišnje ) ići kod dermatologa na pregled mladeža i sami pregledati mladeže što češće. Možda zvuči naporno, ali nije, a i šta je to zarad zdravlja i srećnog života. Na svaku sumnjivu promenu na koži, treba odmah otići kod dermatologa. Mi to možemo i moramo. 







29.09.2023.

Нема коментара:

Постави коментар

Koža pamti