среда

Болница за плућне болести пропада

 Стара болница за плућне болести на Иришком венцу, налази се само пар стотина метара од велике раскрснице на врху венца, а многи ни не знају да уопште постоји. Није ни чудно јер од 1962. године, када је званично отворен Институт за плућне болести у Сремској Каменици, почело је и њено гашење. Временом је премештено комплетно особље и део болничке опреме.

Идеја о прављењу болнице на Иришком венцу почела је 1922. године када су екипе стручњака из Министарства народног здравља почеле да обилазе Фрушку гору и траже повољно место за болницу.
Објекат је отворен 1926. године, да би већ 1930. у њој била извршена прва операција плућа у Србији. Убрзо након отварања у њу са Голника из Словеније долази да ради најчувенији словеначки лекар др Томаж Фурлан, који се настањује у Новом Саду, где остаје и после рата и захваљујући познанству са Едвардом Кардељом и Мошом Пијаде, од првог америчког кредита који је Југославија добила у висини од 100 милиона долара, за болницу на Фрушкој Гори се одваја чак 11 милиона, и тако почиње градња најсавременијег центра у послератној Југославији у склопу којег се налази и биоскопска дворана за пацијенте и пратиоце са 160 места.
За  време Краљевине Југославије важила је за једну од најбољих болница у држави.

 Почетком деведесетих година прошлог века, објекте на Иришком венцу је преузела војска, али је нису дуго користили тако да је болница убрзо и коначно напуштена.
У Националном парку Фрушка гора на чијем подручју се налази некадашња болница, кажу да немају надлежности над комплексом којим је управљао Институт за плућне болести, а неко време и војска, као и да су се ствари везане за стару болницу додатно закомпликовале последњих година јер је земљиште на којој се налази у реституцији недавно враћено цркви.
Стару болницу на Иришком венцу чине три одвојене групе зграда са стотинак болничких соба и пратећих просторија које су грађене у разлитим периодима, а које су судећи по спољашности и даље у добром стању.
Зграде су углавном испражњене, мада у неким собама и просторијама има заосталих болничких кревета и друге медицинске опреме. 
Штета је да тако велико и лепо здање пропада, као о многа друга која се налазе на прелепој Фрушкој гори, док неки граде и уништавају шуме а могли би искористити оно што је већ саграђено.











13.07.2021.


Нема коментара:

Постави коментар

Koža pamti