среда

NEOBICNI VRDNIK

Vrdnik, je jedno lepo mesto na Fruškoj gori, koje svakako treba posetiti. Mnoge zanimljivosti vezane su za prošlost ovog interesantnog mesta.

Vrdnik se prvi put pominje 1315 kao tvrđava Vrdnik, a drugi put tek 1702.  Dugo se razvijao uz istoimeni manastir.

Za razvoj Vrdnika od najveće važnosti bilo je otkrivanje nalazišta mrkog uglja i početak njegove eksploatacije 1804. Veliki potok, koji protiče kroz selo, je na manastirskom posedu erodiranjem otkrio naslage uglja. To je bio mrki ugalj odličnog kvaliteta, čija je eksploatacia odmah počela. Ta prva eksploatacija je bila primitivna, svako domaćivstvo kopalo je za svoje potrebe. Rudnik je kasnije otkupio grof Pejačević iz Rume. Savremenija eksploatacija počinje 1840. godine, kada se zbog potrebe za kvalifikovanijom radnom snagom, tu doseljavaju rudari iz svih delova Austrijske monarhije i za njih je izgrađeno novo naselje. Ono se danas zove Stara Kolonija, i nalazi se 2km severno od sela. Rudnik 1870. prelazi u vlasništvo Gvide Pongraca, koji je 1899. radi prevoza uglja izgradio železničku prugu Vrdnik-Ruma. U XX veku izgrađeno je novo rudarsko naselje na putu za Jazak (Nova Kolonija). Eksploatacija uglja trajala je sve do 1968. a bila je praćena mnogobrojnim nedaćama i prekidima.

 U Vrdniku se mnogo gradi u poslednje vreme,  svaka druga kuća,skoro, ima apartmane ili sobe za izdavanje.Ali oroginalne neobične kućice-apartmani su me oduševile...





2020.

Нема коментара:

Постави коментар

Koža pamti