петак

Arheološko nalazište Gradina u Rakovcu(opština Beočin)

Rakovac pripada opštini Beočin, to je malo mesto gde mnogo toga može da se vidi, od starog kamenoloma, manastira, pa do arheološkog nalazišta.

Naizgled  malo arheološko nalazište Gradina, kod današnjeg vrtića važi za lokalitet od velikog nacionalno-istorijskog značaja. Najstariji slojevi na lokalitetu pripadaju starijem gvozdenom dobu i u njima su otkriveni ostaci zemljanog utvrđenja.

Rimska vila je sagrađena u vreme kasne antike, a njeni ostaci, stari preko 1600 godina, vidljivi su i danas. Kamen i opeka su korišćeni kao građevinski materijali.

 Bazilika i manastir su podignuti 1100. godine i posvećeni su Svetom Đorđu. Crkve i manastir koji je u XV veku opasan bedemom i šancen su u kasnijim vekovima rušeni i obnavljani, a jedno vreme imali su formu i ulogu utvrđenja.
Manastir Svetog Đorđa i parohijska crkva Svih Svetih po prvi put se spominju u izvorima 1237. godine. Oba sveta mesta su razrušena tokom najezde Tatara, i zatim obnovljena u gotskom stilu.

Uprkos tome Turci su u prvoj polovini XVI veka zauzeli i spalili ovaj manastirski kompleks, da bi odredbom Karlovačkog mira bio potpuno porušen 1702. 

 Kasnije je na ovom području niklo današnje naselje Rakovac.

Među posebno dragocene nalaze sa lokaliteta Gradina-Dombo ubrajaju se vizantijske ikone od livene bronze iz 12. veka - ikona Hrista na prestolu, Bogorodice Zastupnice, Svetog Đorđa, Bogorodice na prestolu i Svetog Nikole i Svetog Vasilija. Ikone se nalaze na stalnoj postavci Muzeja Vojvodine u Novom Sadu.

 Iako u ruševinama, ovo je nešto što svakako vredi videti.









24.01.2021.

 

Нема коментара:

Постави коментар

Koža pamti