четвртак

Stari kamenolom Beli Majdan ili Rakovačka pećina

 Stari kamenolom Beli Majdan, ili kako ga još zovu Rakovačka pećina, nalazi se u Rakovcu.

Brda iznad sela Stari Rakovac su izgrađena od krečnjaka i peska, koji su se pre oko 15 miliona godina taložili u Panonskom moru, koje se nekada ovde nalazilo. Bilo je čak i aktivnih vulkana. Posle nekoliko vekova eksploatacije kaolinskog granita (kaolin je mineral gline, najčešće bele boje; granit je dubinska magmatska stenačvrst i otporan materijal koji se često koristi u građevinarstvu) ostala je ogromna galerija, impozantan objekat u kamenu pod nazivom "Beli majdan". Ostaci potiču iz kamenoloma za koji se pretpostavlja da je bio u funkciji još u 12. veku, a sigurno se zna da je bio aktivan sve do 1937. godine . Dvorana je visoka 3-4. metra, ulaz je širok nekoliko desetina metara i isto toliko se prostire u dubinu. Nalazi se na kosom terenu, a svodove drže "stubovi", ostavljeni prilikom kopanja i klesanja kamena. Na mnogim mestima vidljivi su tragovi kamenih blokova koji su odatle vađeni.

Ova pećina predstavlja jedan od bisera prirodne lepote Fruške gore, a zbog svoje lepote i  kvaliteta, kamen je izvožen čak i za Beč..

Ljubitelji prirode, ekolozi i umetničke duše iz obližnjih Ledinaca i Rakovca, ali i drugih mesta, nedavno su se setili starog kamenoloma, zadivljeni lepotom i mogućnostima koje pećina nudi, osnovali su udruženje nazvano “Beli majdan” u želji da ovaj prirodni ambijent sačuvaju, afirmišu i iskoriste za kulturno-turističke namene.

Postoji put koji vas može dovesti iznad svoda dvorane odakle se pruža upečatljiv pogled na Fruškogorje. Pored pećine se nalazi i jedan otvor u zemlji iz koga izbija topao vazduh koji je posebno osetan tokom hladnijih dana.






09.08.2020

Нема коментара:

Постави коментар

Koža pamti