среда

Stari Ledinci, Fruška gora


Stari Ledinci, takođe poznati i kao Ledinci, su selo u Srbijii. Stari Ledinci se nalaze u opštini Petrovaradin, jednoj od dve opštine koje čine grad Novi Sad.

U blizini Starih Ledinaca postoje dokazi prisustva Rimljana  iz vremena imperatora Proba, koji govore da su oni u blizini današnjeg ledinačkog majdana „Srebro“ iz jednog rudokopa vadili plemenite metale za potrebe kovnice novca u Sirmijumu (danas Sremska Mitrovica).

Selo je verovatno osnovano u 13. veku. Prema predanju, prvobitno naselje se nije nalazilo u dolini Tavnog potoka (na mestu današnjih Starih Ledinaca), već na ledinama na dunavskoj ravni kraj kameničkog atara, usled čega je dobilo naziv Ledinci. Kada su 1242. Tatari upali u Srem, pljačkali i palili kuće i ubijali stanovništvo, Ledinčani su se povukli u guste šume i na delu atara zvanom Selište izgradili privremena staništa (koja su prerasla u trajno naselje), a u strahu od nove pljačke i pokolja nisu se više vraćali na obalu Dunava. 

Ledinci su mesto koje me je odmah osvojilo. Brdovito, ulice koje idu gore-dole levo-desno, blizina šume, sve to donosi jedan poseban osećaj mira koji te mami da tu ostaneš što duže.






21.02.2021.

Нема коментара:

Постави коментар

Koža pamti