петак

Zimska idila u Kameničkom parku

 Kamenički park, je najstariji i površinski najveći park u Novom Sadu. Prostire se na površini od oko 33 hektara.Postoji od XIX veka, a za njega kažu da je park ljubavi. Posle venčanja grofa Gvida Karačonji i grofice Marije Marcibanji, grof je želeo da joj izgradi park za opuštanje i uživanje odmah pored njenog porodičnog zamka. Zajedno sa rekontrukcijom njenog zamka u XIX veku, tekla je i izgradnja i uređenje parka. Projektovan je kao stilska mešavina pod uticajima Beča i tadašnje Pešte. Park je bio njihovo privatno vlasništvo do 1918. godine. Postao je društvena svojina početkom druge polovine XX veka.

26. decembra, 2008. godine stavljen je pod zaštitu prirode kako bi se očuvali svi originalni elementi ovog spomenika prirode i istorije. Poseduje nekoliko vidikovaca, od kojih je „Brežuljak ruža“ najzanimljiviji jer se na njemu nalaze skulpture likova rimskih vojnika u formi 5 stubova.Takođe, od sačuvanih skulptura iz vremena izgradnje parka postoje „Sfinga“ i „Devojka koja leži“.

Najstariji hrastovi na području Novog Sada nalaze se baš u ovom parku još od 1805. godine.

Svako godišnje doba lepo "stoji" ovome prelepom parku, pogotovo od kako su ga pre par godina, malo sredili i modernizovali stazama i osvetljenjem. Omiljeno je šetalište mnogih, ako niste bili, što pre idite da ga vidite. Nećete pogrešiti, a kad ste već tamo, posle ulaska preko mostića, spustite se zemljanom stazom i do Dunava i skrive plaže. Uživaćete...











19.01.2021.

Нема коментара:

Постави коментар

Koža pamti