петак

Jezero Šelevrenac kod Novog Slankamena

Na tromeđi između Krušedolskog Prnjavora, Krušedol sela i Maradika ili mestu gde se dve opštine iriška i inđijska spajaju, na površini od 65 hektara prostire se jezero Šelevrenac. 

Jezero Šelevrenac je jedno od najvećih jezera Fruške gore sa površinom od 65 hektara, veće od njega je jedino Moharač sa površinom od oko 70 hektara. Privatizovano je i ograđeno, pa mu se ne može prići. To je prirodni rezervat Miodraga Kostića i preduzeća „MK grupe“.

Jezero Šelevrenac služi za sportski ribolov (uz plaćenu dozvolu), odmor i rekreaciju, kupanje nije dozvoljeno. Vrlo lepo je uređeno i besprekorno se održava. Zbog mira i netaknute prirode, okolinu jezera mnoge ptice koriste kako svoje prirodno stanište, pa se mogu videti brojne rode, bele i crne čaplje, kormorani, kobci, golubovi, vrane, sove, laste, ševe, i mnoge druge vrste ptica.

Kada se jedno lepo jezero, sa lepom okolinom, održava, onda to upravo ovako i treba da izgleda. Sreća je da, iako je u privatnom vlasništvu, čuvari puštaju posetioce da uđu i vide ovu lepotu.








Нема коментара:

Постави коментар

Koža pamti