недеља

FRUŠKA GORA , tema bez kraja



Smatra se da je Fruška gora dobila naziv od reči Frug (značenje „Roman“), a to je etnička zajednica koja je davno živela ovim krajevima.

Fruška gora se naziva i „ogledalom geološke prošlosti“ jer je nađeno mnogo bilјnih i životinjskih fosila koji svedoče o tome da je dugo vremena Fruška gora bila ostrvo u Panonskom moru, kao i da je pre oko milion godina na ovim prostorima lovio primitivni čovek o čemu svedoče fosili matmuta, irvasa, bizona i drugih sisara.


Alma Mons, odnosno plodno brdo, bio je naziv za Frušku Goru u antičkom periodu, koji je govorio o njenim bogatim šumama i raznovrsnoj divljači koja ih je nastanjivala.

Od 1996. godine ova planina je član Federacije parkova prirode i nacionalnih parkova Evrope FNNPE (Federation of Nature and National parks of Europe) što takođe pokazuje koliko je veliki značaj ove planine.



  Pitam se, koliko može biti glup nečiji mozak da dozvoli da se tako jedna vredna i značajna planina, uništava???!!!



  Sve planine su vredne i imaju svoju istoriju, koju su znali da čuvaju naši preci za koje umemo da kažemo da su bili primitivni. A da li je tako? Veci primitivci i manje razvijen mozak, po meni imaju ovi današnji rušitelji šuma, reka i planina.

  Osilio se "civilizovani" čovek pa misli da mu je bogom dato nešto što pripada svima a ne pojedincima.

  E neće da može! Ne damo vam, bez obzira koliko para imate. Mi smo bogatiji od vas, mi imamo ljubav prema prirodi i svest o tome koliko je ona vazna. Ne samo nama, vec i našoj deci, i njihovoj deci i deci njihove dece i .....





https://www.nationalgeographic.rs/vesti/5304-velicanstvena-fruska-gora-video.html



05.10.2019.

Нема коментара:

Постави коментар

Koža pamti