субота

Dunavski park, jermenska crkva

 Najlepši novosadski park sa preko 250 biljnih vrsta nalazi se u samom centru grada, a prostire se na 33.695 kvadratnih metara. Park se nalazi pod zaštitom Republičkog zavoda za zaštitu prirode.

Uređenje zemljišta za Dunavski park započeto je 1895. godine na velikoj livadi gde su se do tada održavali veliki godišnji vašari. Stoga je i ledina na kojoj je počelo uređenje parka zvala vašarište.

Ipak, ova zelena oaza i dalje krije poneku tajnu, koja je nepoznata većini građana. U osnovi je njegov centralni motiv - jezero sa ostrvom Eržebet i žalosnom vrbom. Sve do 2015. godine, simbol parka će biti par labudova Isa i Bisa.

 Veliki broj Novosađana i posetilaca svakodnevno prošeta stazama koje su pločane nagrobnim pločama iz Jermenske crkve srušene 1963. godine. Stručnjaci pretpostavljaju da se tu nalazi barem deo nagrobne ploče ktitora Jermenske crkve Jovana Čenezija, čija se nadgrobna ploča, sa još nekoliko drugih, nalazila u podu crkve. Jermenska crkva je bila posvećena sv. Grguru Prosvetitelju, nastala je u prvoj polovini XVIII veka, a srušena je 1963. godine. Jermenska crkva(simbol naroda koji se, bežeći od progona, tiho uselio u novosadske ulice u XVIII veku i isto tako tiho i neprimetno nestao iz ovog grada)je srušena prilikom proširenja Bulevara Maršala Tita (današnji Bulevar Mihajla Pupina). Danas na njenom mestu stoji obeležje (hačkar) koje je izrađeno od kamena vulkanskog porekla, iz Jermenije, kao i spomenik kosturnica gde su smešteni ostaci 91 kostura sa jermenskog groblja i četvoročlane jermenske porodice Čenezi, kao i više skeletnih ostataka. Arheolozi su nakon rušenja Komunalne banke pronašli kosti sa nekadašnjeg jermenskog groblja, ali i ostatke praistoriskog naselja i druge tragove iz istorije Novog Sada. Kosti su tri godine čuvane i dokumentovane, arheološki artefakti su očuvani i predati muzeju, dok je ostalo što je pronađeno zabetonirano u temeljima zgrade. U istoriji je bilo slučajeva da se kvaliteniji ili skupoceniji materijali sa groblja ili drugih građevina koriste za nove građevine, a ovde se verovatno radi o nesmotrenosti. Mogle bi da se izvade i ugrade kao neki podzid ili poseban deo stepeništa u Dunavskom parku sa jasnom oznakom o čemu se radi. Bilo bi u redu da se postavi ploča sa istorijskim podacima o tome odakle potiču...ovako, za onog koji zna šta predstavljaju raznobojne ploče na stazi, ipak deluje malo neprijatno( da ne kažem morbidno) koračati po njima tek tako... 














20.11.2021.


Нема коментара:

Постави коментар

Koža pamti