уторак

Bačka tvrđava

 Bačka tvrđava je srednjovekovna tvrđava u Vojvodini. Nalazi se kod grada Bača. Regija Bačka je dobila ime po ovom gradu.

Prvi tragovi o Baču potiču iz perioda cara Justinijana I, kada car pominje Bač u svom pismu iz 535. godine. Bač je prema nekim letopisima bio i Avarska tvrđava (873. godine). Reč Bač to upravo i znači. Za vreme vladavine Arpadovića postaje kraljevski grad i središte biskupije. Godine 1241. Bač su razorili Mongoli.

 Tvrđava Bač nakon toga predstavlja vojno utvrđenje nekada moćnih ugarskih vladara. Nastanak zamka datiran je u razdoblje 1338 – 1342. godine, u vreme ugarskog kralja Karla Roberta, a svoj konačni oblik dobija tek u 15. veku.

Bačka tvrđava je najbolje očuvano utvrđenje na području Vojvodine, podignuto na nekadašnjem ostrvu između reke Mostonge i jednog od njenih rukavaca.

Tvrđava spada u tzv. vodene gradove, jer je sa svih strana bila opasana rekom, a prilazilo joj se pokretnim mostom. Obimne radove na rekonstrukciji zamka obavio je nadbiskup Petrus de Varda 1490 – Godine 1495.. On je obnovio utvrđenje i grad, ali je i proširio reku Mostongu kako bi omogućio brodovima sa Dunava da dođu do tvrđave. 

U potpunosti je obnovljena 1961. godine i predstavlja jedno od najboljih ostvarenja vojne arhitekture 15. veka na području nekadašnje ugarske države. Od rezidencionih zdanja zamka preostala su samo u arheološkim tragovima ona koja su se oslanjala na severoistočni bedem. Tom kompleksu, pripadaju i dobro očuvani ostaci kapele, građene u stilu gotike, koja je podignuta na etaži susedne kružne kule.

Prema kategorizaciji Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Bačka tvrđava je proglašena za dobro od izuzetnog nacionalnog značaja. 

Ostaci ove veličanstvene tvrđave, ostavili su veliki utisak na mene...vredi je opet obići.











07.03.2021.


Нема коментара:

Постави коментар

Koža pamti