среда

KAŠTEL EČKA

Ečka, malo mesto, ali ipak ima šta da ponudi turistima(bar onim radoznalim kao što sam ja, što vole sve da vide). Interesantan mi je vodotoranj i lovački dvorac "Kaštel".

Lovački dvorac „Kaštel“ se nalazi u selu Ečka, na svega 7 km od Zrenjanina. Građen je u engleskom stilu, u periodu od 1816. do 1820. godine. 
Za otvaranje ovog dvorca zaslužan je Lazar Agošton, tadašnji vlastelin. Svaki kutak sela se za ovu priliku uređivao, glavni kuvar je doveden iz Beča, konji i kočije su blistali za doček 300 uglednih zvanica. Otvaranju dvorca je prisustvovao i čuveni grof Esterhazi, najugledniji vlastelin u Ugarskoj. Noć pred otvaranje priređena je svečana bakljada, dok su ujutru crkvena zvona objavila početak svečanosti i pozvala sve stanovnike Ečke na proslavu i osvećenje dvorca.
Vrhunac ove svečanosti je predstavljao Ečanski bal. Trećeg dana je Franc List oduševio sve prisutne svojim virtuoznim sviranjem. „Kaštel“ je bio godinama centar okupljanja ljubitelja lova kako iz zemlje, tako i iz inostranstva. Česti gosti ovog dvorca bili su austrougarski prestolonaslednik Franc Ferdinand i jugoslovenski kralj Aleksandar Karađorđević. Danas je ovaj zamak potpuno renoviran, po ugledu na svoju aristokratsku prošlost.
Lepo je videti kako se nekad živelo. Pored dvorca se nalazi rimokatolička crkva Sveti Jovan Krstitelj iz XVIII veka, u dosta lošem izdanju. Preko puta dvorca je i stari vodotoranj koji je nаstао krајеm 19. vеkа, sudеći pо stilu nеmаčkе nеоrоmаnikе. U оbliku је оsmоugаоnе tvrđаvе sа grudоbrаnimа, sа višоm оsmоugаоnоm kulоm pоrеd, kоја је u dаvnim vrеmеnimа služilа kао vidikоvаc sа kоg sе prоstirао pоglеd nа imаnjе. U unutrašnjosti se nalazila parna mašina koja je crpela vodu iz obližnjeg bunara i prenosila je dalje na imanje preko tučanih cevi. Na žalost i on je zapušten, pušten da propada.













24.10.2021.

Нема коментара:

Постави коментар

Koža pamti