среда

Manastir u Kaću

 Manastir Kać nalazi se u istoimenom naselju gradske opštine  Novi Sad, od koga je udaljen oko 10 km. Posvećen je Vaskrsenju Hristovom, a u kompleksu se nalazi i kapela posvećena Rođenju Presvete Bogorodice. Izgradnja je počela 2010. godine za šta su najzaslužniji bački episkop Irinej Bulović i monahinja Porfirija. Manastir je građen u stilu svetogorskih manastira sa kapijom i ogradama koje opasuju čitav kompleks.

Bilo gde u manastiru da bacite pogled, videćete da je sve osmišljeno do najsitnijeg detalja, a veći deo raskošne celine čine upravo ikone i mozaici. Nije, međutim, ikonopisanje jedino što, uz bogosluženja, molitvu i redovna poslušanja vezana za svakodnevni život manastira, ispunjava vreme sestrinstva. Tu su još tri radionice: mozaička, keramičarska i radionica za vez.

2016. godine, pažnju javnosti na manastir u Kaću skrenula je poseta britanskog princa Čarlsa Srbiji. Premijer Aleksandar Vučić mu je, kao lični dar, poklonio ikonu Belog anđela, rađenu upravo u ikonopisnoj radionici "Sveta carica Teodora, zaštitnica ikona" kaćkog manastira, po uzoru na originalnu fresku iz Mileševe. Bila je izložena u Patrijaršiji u Beogradu, gde Vlada i kabinet predsednika Srbije uglavnom nalaze poklone za najuglednije goste.

Ovaj manastir je za mene od samog ulaza, pravi umetnički dragulj. Jednostavno ne znate gde ćete pre da gledate, toliko je sve neobično i lepo. Sve preporuke za posetu.













11.07.2021.

Нема коментара:

Постави коментар

Koža pamti