среда

PERAST

Nasuprot tesnacu Verige, koji se sa pravom često izdvaja kao jedan od najlepših predela u Crnoj Gori, ugnezdio se prelep gradić Perast koji leži u podnožju brda Svetog Ilije (873 m).

Grad su osnovali Iliri, iimenovali su ga po jednom od lokalnih plemena - pirusti.
Vekovima Perast je bio prisiljen da ojača odbranu - previše ljudi je želelo da ove teritorije iskoristi na povoljnoj lokaciji. Perast i Kotor su jedina dva grada koja Turci nisu mogli da osvoje. Postoji legenda da je
Moreuz Verige, koji se nalazi preko puta grada, tokom noći bio blokiran lancima, kako bi mogli izbegnuti iznenadni napad neprijateljskih brodova.
Nekad u gradu živelo je 12 plemenitih pomorskih porodica, koje su podigle barokne palate i crkve, negovali kulturu i stvaralaštvo. Zato i ima puno crkava.
 Glavni hram grada je crkva Svetog Nikole, izgrađena 1616. godine, čiji je zvonik visok 55 metara.
Perast je stari gradić-muzej gde svaka uličica, kuća, stepenik, kamen ima svoju priču i istoriju, gde je većina toga nastalo između 17. i 18. veka.   Živopisan, elegantan, mali i fotogeničan - Perast će vas očarati čim pređete njegov prag.
Raskošna palata Bujovića iz davne 1694. godine, danas Muzej grada Perasta, koja svedoči o bogatstvu i slavi ovog gradića.
Rekla bi da je Perast, Kotor u malom pakovanju, koji svakako treba videti.







03.09.2021.



Нема коментара:

Постави коментар

Koža pamti