среда

KOTOR

 Kažu da Stari Grad Kotor  postoji već više od dve hiljade godina i za svo to vreme ostao je jedan od najvažnijih luka i trgovačkih centara na Jadranu, po meni i najlepši. Iza zidina gradske tvrđave očuvane su velelepne kuće bogatijeg sloja društva, crkve, kule i fontane. Sve je to sad pod zaštitom UNESCO-a od 1979. godine. Kad kročite među njegove stare zidine, preosteje vam samo da uživate i fotografišete, tu lepotu. Nije teško zamisliti kako se živelo pre mnogo vekova. U suštini, čitav grad je jedan veliki muzej.  

U kućama, starim i po 300 godina, žive starosedioci i gostuju turisti. Ovde na starim balkonima u saksijama cvetaju geranijum i petunija, u tihim dvorištima na žicama se njiše tek oprano rublje, oko fontana se igraju  deca, a uveče iz prepunih barova i restorana čini se da se čuju svi jezici sveta.
Najstarija arheološki evidentirana građevina unutar grada je ranohrišćanska bazilika iz 6. veka, pronađena ispod današnje crkve Marije Koleđate.  Počrtkom 9. veka grad dobija svog zaštitnika – sv. Trifuna (u lokalnoj verziji – Tripun), kome se 809. godine posvećuje memorijalna crkva.

Oko Starog grada, koji je u obliku trougla, dižu se zidine duge čak oko 5km, kao i brdo Sveti Ivan gde se nalazi tvrđava San Giovanni koji potiče još iz ilirskog doba. .
Katedrala Svetog Tripuna je izgrađena 1166. godine. U pitanju je romanička crkva koja je više puta renovirana posle zemljotresa koji je Kotor pogodio 1667. godine.
Mnogo toga može da se vidi u bajkovitom Starom Kotoru i za to treba odvojiti bar jedan dan.














01.09.2021.


Нема коментара:

Постави коментар

Koža pamti