среда

TIVAT

Tivat je primorski grad koji je smešten u centralnom delu Boke Kotorske. Sa severa je zaštićen planinom Lovćen (1749 m) i lovćenskim ogrankom Vrmcem (710 m) . Tivatski zaliv je tesnacem Verige povezan sa Risanskim i Kotorskim zalivom. Sa južne strane širi se prostrano polje na kojem je aerodrom. Sa zapadne strane je poluostrvo Luštica, obraslo maslinama. U Tivtu je more čisto, vazduh okrepljujući, a tu je i bogatstvo zelene vegetacije kao što su masline, kiparisi, palme, lovorika, mirta, limuni, narandže, smokve, kivi i drugo tropsko bilje, kao i razno cveće koje doprinosi lepoti ovog divnog grada.

Veliki Gradski park u Tivtu spada u red najvećih i najlepših u Boki sa raznovrsnim stablima koja su pomorci donosili iz raznih krajeva sveta. Arheološki nalazi pokazuju da je ovaj kraj bio nastanjen u praistoriji. Mnoge iskopine jasno pokazuju da su se na mestu današnjeg Tivta nalazila staro-grčka i rimska naselja. Jedna od najvećih atrakcija ovog grada jeste Porto Montenegro, marina u koju svojim jahtama uplovljavaju mnoge poznate ličnosti.
Najpoznatiji je Veliki gradski park koji se smatra najvećom botaničkom baštom na juznom Jadranu.
Kompleks poznatiji pod imenom Ljetnjikovac Buća se nalazi u centru Tivta i potiče iz XVII veka a pripadao je poznatoj kotorskoj plemićkoj porodici Buća. 
Ljetnjikovac Buća, revitalizovan je za potrebe današnje kulture grada Tivta, tako da je stambena zgrada pretvorena u galerijski prostor dok vrt služi kao letnja pozornica, gde se tokom turističke sezone održavaju zanimljive književne večeri, likovne izložbe i razni drugi kulturni događaji. U okviru manjeg dvorišta je i mala kapela posvećena Svetom Mihailu, koja se koristi kao izložbeni prostor sadašnje galerije.
Tivat nema klasični centar grada.Najpoznatije mesto okupljanja turista je Pine, gradsko šetalište.Nalazi se duž obale pa je pogodno za divnu šetnju pored mora, sa puno ljupkih barova i ekskluzivnih restorana.

















26.08.2021.

Нема коментара:

Постави коментар

Koža pamti