уторак

KOVAČICA-NAIVNO SLIKARSTVO

Opština Kovačica, malo mesto ali po mnogo čemu poznato i interesantno, prostire se u jugoistočnom delu Vojvodine, u južnom delu Banata, na površini od 419 km2.  Malo mesto na geografskoj mapi svetla, ali na mapi naivnog stvaralaštva ima razmere metropole. To mesto na polju naivnog slikarstva dobila je upravo zahvaljujući svojim slikarima, koji ovde stvaraju i zajedno izlažu svoje radove već 65 godina, mada, prvi slikari su počeli da slikaju iz hobija i bez ikakvog akademskog slikarskog obrazovanja. Za rođenje naivnog stvaralaštva u Kovačici smatra se 1939. godina, kada bez ikakvog stručnog znanja u izradi slika počinju da slikaju Martin Paluška i Jan Sokol. Nešto kasnije pridružuju im se poznata imena u svetu naive, kao što su Mihal Bireš, Vladimir Boboš, Martin Jonaš i Jan Knjazovic.  U to vreme, tematika njihovih slika bila je prilično netipična za Banat jer su slikali gondole, romantične zamkove, afričke životinje… Tek 1953. godine, na savet Stojana Trumića, akademskog slikara iz Pančeva, začetnici naive počinju da na svojim delima predstavljaju ono što vide, dišu, osećaju…O slikarima-seljacima sve se više govori, te se stvorila potreba za otvaranjem galerije. Dana 15. maja 1955. godine, u Kovačici se otvara prva seoska galerija slika u čitavoj bivšoj Jugoslaviji, koja je svoje prostorije imala u zgradi Doma kulture Kovačica. Tog og dana su slikari obećali da će svake godine davati po jednu sliku galeriji i na taj način će se formirati fond slika. Tako se polako svake godine uvećavao galerijski fond. Danas galerija ima zgradu okruženu ateljeima naivnih slikara i raspolaže fondom od 821 slika.

U septembru 1989. godine, u renoviranom seoskom gazdinstvu, u samom centru Kovačice, otvara se nova Galerije naivne umetnosti.

Tokom svih ovih  godina rada, kroz galeriju je prošlo mnogo slikara, a njeni najznačajniji predstavnici su Zuzana Halupova, poznatija kao Mama Zuzana i čuveni Martin Jonaš.

Trenutno Galerija naivne umetnosti ima 26 članova, nisu svi iz Kovačice, već i iz Padine, Pančeva i Opova. Sadržaji njihovih slika su veoma bogati i raznovrsni, to su nostalgične i idilične teme koje pričaju o prošlosti, životu na ulicama, seoskim dvorištima, radu na poljima, prikaz seoskih soba sa starim ćilimima i predmetima, ima i  portreta i mrtve prirode. Iako je kod svih osnovna stilska i tematska odrednica vezana za narodni običaj odnosno folklor, selo i zlatnu banatsku ravnicu, svaki od slikara u sebi nosi autenričnost, jedinstvenost ili po motivu, ili po likovnom izrazu, svaki od slikara je pronašao originalno slikarsko pismo i prepoznatljiv je po svom radu. Tradicionalno, svake godine u oktobru mesecu, proslavlja se manifestacija poznatija kao Kovačički oktobar, kada se u prostorijama galerije održava izložba najnovijih reprezentativnih radova svih njenih članova. Te slike su poklon galerijskom fondu. Fond slika Galerije naivne umetnosti iz godine u godinu raste.
Karađorđevu zvezdu I stepena za naročite zasluge u predstavljanju Republike Srbije, njenih građana i postignitih rezultata u oblasti slikarstva dobila je Galerija naivne umetnosti  na Sretenje 2017. godine od predsednika Republike Srbije.









31.10.2022.


Нема коментара:

Постави коментар

Koža pamti