субота

Bogorodičine suze

Coix Lacryma / Bogorodičine suze, Jovova trava, Vijetnamski biser, Biserni ječam… pripada porodici Poaceae (trava).

Biljka nazvana "bogorodičine suze", od čijih bobica monasi prave brojanice, vezuje se za biblijsku priču o raspeću i oplakivanju sina božjeg. Mnogi hilandarski monasi prave brojanice od bobica ove biljke. Uz brojanicu dobije se i papirić na kojem je sledeća priča...

Davno bejaše jedan monah koji tugovaše mnogo, jer ne mogaše naučiti plesti brojanice. Tada mu se ukaza Presveta i pitaše ga: "Zašto tuguješ, čedo?" A on uzvrati: "Ne mogu naučiti plesti brojanice". Onda mu bogomati darova semenčice i reče: "Uzmi ove suze moje i uzgajaj ih na rukodelj, te pravi brojanice za molitvu govoreći: "Gospode Isuse Hriste, pomiluj me" i "Presveta Bogorodice, spasi nas".   

Drugo predanje kazuje da je od suza

 Bogorodice, koje su padale na zemlju pored Isusovog raspeća, nikla biljka rumenih suznih cvetića. "Bogorodičine suze" (Coix Lacryma) pomalo liči na travu, neobuzdane je forme, izgleda čupavo, kao da joj treba jedno dobro šišanje i češljanje. Cvetovi deluju kao da su od plastike, dok se ne dodirnu. Plodovi su od loptastog, do cilindričnog oblika, nalik školjkicama. Seme može biti bele, žute, ljubičaste, braon i sive boje.

Biljka je podeljena na 2 podvrste: divlju i kultivisanu. Divlja je vrlo tvrde ljuske i koristi se uglavnom za razne zanate i ukrase. Ljuska kultivisane podvrste je mekša, pa se njena zrna nakon prerade koriste u jugoistočnoj Aziji kao prehrambena biljka. Poreklom je iz jugoistočne Azije, ali se kasnije prirodno rasprostranila u mnogim drugim oblastima na nadmorskoj visini iznad 1.000 metara. Najčešće se može videti pored močvarnih mesta i potoka, a ima je i pored mora.

Njene bobice se, osim za izradu brojanica i nakita, koriste i u kineskoj narodnoj medicini. Okrunjeno zrno u svom sastavu ima vlage, proteina, masti, ugljenih hidrata, celuloze i pepela, te se smatra da ima neka lekovita svojstva, kao što su ublažavanje menstrualnih poremećaja i urinarne infekcije, a može se koristiti i kao tonik za čišćenje lica. U ishrani se koriste kao sveže ili kao sušene žitarice, prerađeno u brašno, ali se može jesti i kao kuvano zrno, po ukusu nalikuje ukusu kikirikija.Seme se ponekad koristi i kao zamena za kafu. 

U Indiji se gaji kao hrana za živinu, a pravi se i kaša za ljudsku ishranu i koristi kao dodatak jednoj vrsti piva. U Koreji i Kini od nje se prave destilovana pića, u Japanu sirće, na jugu Vijetnama ova je biljka jedan od sastojaka tradicionalne hladne supe, a na Tajlandu se često koristi za čajeve.

Mada kažu da ovo "sveto rastinje" teško opstaje u našem podneblju, u nekim manastirima u Srbiji ipak uspevaju da ga gaje u svojim baštama. Tako se brojanice i narukvice od semenki "bogorodičinih suza", osim u Hilandaru, mogu pronaći i u našim manastirima, gde ih monahinje same nižu. 

Seme se seje direktnom setvom od maja do juna ili u saksiji od marta do aprila.  Ne samo da je seme fascinantno gledati kako se pojavljuje, već je zaista zabavno koristiti ga u zanatima. Seme ima malu rupu u sredini, što ga čini savršenim izborom za upotrebu kao perla u nakitu. 






12.11.2022.

Нема коментара:

Постави коментар

Koža pamti