недеља

Vojvodina

 Autonomna pokrajina (AP) Vojvodina se nalazi na severu Republike Srbije, u Panonskoj niziji u regionu srednje  Evrope. Vojvodina je prepoznatljiva po nacionalnoj, kulturnoj i jezičkoj različitosti. U Vojvodini živi dvadeset šest nacionalnih zajednica i ima šest jezika u službenoj upotrebi. Stoga se Vojvodina sa pravom naziva ,,Evropa u malom”.

Ime Vojvodina na srpskom jeziku označava teritoriju kojom upravlja vojvoda. Iako se ime Vojvodine u kontinuitetu koristi od 1848. godine, naziv ima dublje istorijsko poreklo, tako da je još 1690. i 1694. godine Srbima u Habzburškoj monarhiji bilo priznato pravo na vojvodu i zasebnu teritoriju (vojvodinu), a još u 9. veku su na području današnje Vojvodine postojala vojvodstva, kojima su vladale bugarske vojvode.
Vojvodina se sastoji od tri dela, odnosno Banata, Bačke i Srema.
Banat se, kao geografski ali i istorijski značajna teritorija, danas prostire na  teritoriji tri zemalja: Rumunije, Mađarske i Srbije. U Republici Srbiji Banat, zajedno sa Sremom i Bačkom, čini teritorijalni deo Autonomne Pokrajine Vojvodine.  Za razliku od zemalja Centralne i Istočne Evrope ovde Srbi, Mađari, Nemci, Hrvati, Slovaci, Rumuni, Rusini, Makedonci, Bunjevci, Česi, Bugari, Slovenci, Šokci, Romi, Grci, Albanci, Poljaci, Rusi i Ukrainci žive zajedno vekovima unazad. Tragovi različitih kultura koje su na ovom prostoru postojale vidljive su u svim opštinama i gradovima.
Banat je dobio ime po tituli ban, a "banatima" su se zvale sve pogranične mađarske zemlje, kojima su banovi vladali. Naš Banat je dobio ime po istorijskoj pokrajini nazvanoj Tamiški Banat, odnosno Temišvarski Banat. Pojam se ustalio u svom punom značenju tek tokom 18. veka, tačnije 1718. godine od Požarevačkog mira.
Bačka je geografski region smešten u severno-zapadnom delu Autonomne pokrajine Vojvodina - Republika Srbija. Granice Bačkog regiona čine reka Tisa na istoku - od Banata, reka Dunav na jugu - od Srema, na zapadu sa Baranjom i Slavonijom.
Bačka je dobila ime po gradu Baču. Ovo je tipična slovenska imenska forma sa nastavkom „ka“, koju su kasnije usvojili i Nemci i Mađari.
Srem je administrativno podeljen između Srbije i Hrvatske. Hrvatski deo Srema obuhvata veći deo županije Vukovarsko-sremske, dok je srpski deo Srema uglavnom u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini (sem istočnog dela, koji je deo Beogradskog okruga (centralna Srbija)).
Ime Srema dolazi od imena antičkog grada Sirmijuma (današnja Sremska Mitrovica). Antički Sirmijum se zvao na vulgarnolatinskom Sermi.













27.11.2022.

Нема коментара:

Постави коментар

Koža pamti