понедељак

Požežena/Požeženo

 Interesantno kako istorija ume da napravi zanimljive priče. Pa tako isti naziv mesta postoji i u Rumuniji i u Srbiji. Požežena, Požeženo.

Požežena u Rumuniji (stariji naziv: Srpska Požežena, zvanični naziv: Pojejena) je selo, sedište istoimene opštine u Karaš-Severinskoj županiji. Ima 1386 stanovnika, od čega Srba 305 (22,01%). Mesto leži u Dunavskoj niziji, na levoj obali Dunava, a u podnožju planinskog venca Lokve, 8 km uzvodno od Stare Moldave. Asfaltnim putem Požežena je povezana sa brojnim naseljima.Tu je raskrsnica puteva za Bazjaš, Staru Moldavu i Oravicu. 
Sadašnje naselje je zapisano oko 1700, ali 1757. godine još nije imalo crkvu. Prvi pouzdani podatak o srpskoj pravoslavnoj crkvi posvećenoj svetom Jovanu, javlja se na mermernoj ploči ugrađenoj u južni zid: zidana je 1793. godine. Postoji podatak o obnovi izvedenoj 1859. godine, a zatim je opet dugo bila izložena zubu vremena; prema belešci mesnog sveštenika iz 1932. godine umesto ikonostasa stojao je običan prezid od cigala, opšte stanje zgrade označeno je kao krajnje propalo i siromašno, a sticajem nepovoljnih okolnosti, u sred zime 1934. godine ostala je i bez krova. Opravka je tekla sporo i sa teškoćama čitave tri godine (1935-1937) uz svesrdnu pomoć Društva rešičkih fabrika i poseda. Tom prilikom izrađen je i nov ikonostas: rezbar je bio Josif Bosiok (Iosif Bosioc), a slikar Franc Ferh (Franc Ferch), koji je pod uputstvom Joakima Miloje (Ioachim Miloia) đački kopirao Danilove ikone sa ikonostasa srpske Saborne crkve u Temišvaru(Gradu). 
Sada je građevina u dobrom stanju, zidovi daju spoljašnjosti i unutrašnjosti blag oblik krsta; toranj je priljubljen uz zapadni zid crkve, a stubovi na kojima stoji obrazuju otvoreno predvorje. U tornju ima tri zvona. Najstarije crkvene knjige jesu Oktoih (Moskva, 1646) i Minej-opštak (1663), a ostale su većinom iz XVIII i XIX veka. 
 Kao zanimljivost, u crkvi su sačuvane četiri prangije, kojima su nekada oglašavani najvažniji trenuci bogosluženja, sada se koriste kao svećnjaci. Slava crkve je Ivandan, rođenje Jovana Krstitelja.
Kada je slava grada, slavi se dva dana, jer je jedno veče posvećeno Srbima pa dolaze estradne zvezde iz Srbije, a drugo veče je posvećeno Rumunima.  
Izdvajanje Rumunske crkvene opštine usledilo je 1892 godine. 
Sveštenik je jerej Sava Sandu Mareš, rođen Ljupkovi 1976, završio Bogosloviju Svetih Čirila i Metodija u Prizrenu 1995, rukopoložen je 1997. godine i od tada služi u Požeženi. 
U mestu postoji i Pravoslavna rumunska crkva. 

Naše, srpsko Požeženo je naselje u opštini Veliko Gradište
 u Braničevskom okrugu. Prema popisu iz 2011. bilo je 650 stanovnika. Selo je pre Prvog svetskog rata bilo poznato po krijumčarenju, kasnije je živelo od "lubenica i metli", polovinom 1930-tih je opisano kao lepo uređeno i bogato. 
Negde u 18.veku, na jednoj strani bila je Austrougarska carevina (Rumunija), a na drugoj strani Turska(Srbija). Austrougari su napali Turke i potisnuli ih do Južne Morave. Sledećih 20 godina živeli su Srbi iz Požežena pod Austrougarskom i taman se navikli, kad vratili se Turci. Tada Dunav nije bio tako širok na tom mestu i jadni Srbi, šta će, preko Dunava pobegoše preko u sadašnju Rumuniju. Tamo se naselili i dali isto ime svom gradiću. Tako da imamo dva grada u dve države sa istim imenom i izmešanim narodima.
Mnogi poznati Srbi, poreklom su iz Rumunije.
Miodrag Belodedić (fudbaler) je iz Sokolovca, srpskog sela u Rumuniji.
Dositej Obradović (pravo ime Dimitrije Obradović), srpski pisac i prevodilac, je iz Čakova.
Sava Tekelija, srpski političar i dobrotvor je iz Arada.
Ivan Tabaković, srpski slikar isto je iz Arada.
Milan Tabaković, srpski arhitekta, zatim 
Jovan Nenad,samoproklamovani car Srba, i mnogi drugi.

Srpsko Požeženo:





Rumunsko Pojejena, slike preuzete sa interneta:














31.08.2022.

Нема коментара:

Постави коментар

Koža pamti