понедељак

Golubačka tvrđava

 Golubački grad ili Golubac je srednjovekovna tvrđava, spomenik kulture od izuzetnog značaja. Nаlаzi se nа desnoj obаli Dunаvа kod ulaska u Đerdapsku klisuru, na samo 20 kilometara od Srebrnog jezera.

Tvrđava potiče iz 1335. godine, grаđena je lepezаsto i ima nepravilnu osnovu prilagođenu strmom terenu na kojem leži. Devet kula različitog oblika, koje se uzdižu jedna iznad druge, veoma su očuvane i čine Golubac jednim od najslikovitijih mesta na Dunavu. Svojim moćnim bedemom, grad je postao najvažnije utvrđenje na Dunavu i često je menjao gospodare. Njime su vladali Srbi, Mađari, Bugari i Turci.
Golubački grad zidan je kao neosvojivo vojno utvrđenje, koje je kao takvo ostalo sve od prvog pominjanja u istorijskim izvorima, početkom 14. veka. 
Golubačka tvrđava podeljena je na četiri zone i to po težini. Do najteže moći će samo najhrabriji.
Najviša je šešir kula. Legenda kaže da je u njoj bila zatočena lepa vizantijska carica Jelena, čije su jedino društvo bili golubovi. Vojni arhivi tvrde drugačije.
Prava priča je da je u njoj uvek boravio komandant utvrđenja kada je bila pod opsadom, zato što je odavde bio najbolji pogled na prostor ispred same tvrđave, odnosno ulazak Dunava u Đerdapsku klisuru.








13.08.2022.

Нема коментара:

Постави коментар

Koža pamti