понедељак

Festival Ukusi Vojvodine

 Festival “Ukusi Vojvodine” je događaj koji predstavlja male proizvođače hrane i pića iz čitave Vojvodine, kao i restorane u kojima se neguje tradicionalna vojvođanska kuhinja. Traje dva dana (subota i nedelja). Održava se svake godine u Limanskom parku (ove godine šesti po redu) koji tada svojim mirisima raznih specijaliteta koji se tu kuvaju, ne ostavlja ravnodušnim ni najsitiji stomak. 

Ideja o festivalu se rodila iz potrebe da se bogato nasleđe različitih uticaja koji su učinili vojvođansku kuhinju raznovrsnom i posebnom, prezentuje ljubiteljima dobrog ukusa. Od davnina su se na ovim prostorima ukrštali putevi Istoka i Zapada, mnogi su narodi tu našli svoje utočište, doneli svoje običaje i svoje navike. Mešanjem sa domaćim stanovništvom i podnebljem rođena je jedinstvena vojvođanska kuhinja, te nije ni čudno što važi za mesto gde se uvek može dobro jesti. 
Novosađani, kao i svi drugi ljubitelji dobrih ukusa i posetioci Novog Sada, sa nestrpljenjem svaki put iščekuju festival gde ih na jednom mestu očekuju kvalitetni domaći proizvodi, omiljena vojvođanska jela, ali i dobra zabava za celu porodicu. Sladokusce očekuje dobra domaća kuhinja, prvenstveno gulaši, paprikaši, pečene kobasice, škembići, pasulj, jela od kupusa, jela od testa, kao veliki broj poslastica iz brižljivo čuvanih recepata. Posetioci imaju priliku da kupe kravlje i kozje sireve, prave vojvođanske slaninice, kulene i kobasice različitih receptura, domaće zimnice, meda, proizvode od leblebije, bundeve, različite namaze i ulja, domaće voćne sokove i likere, kvalitetna vina, tu je i zanimljiva ponuda kraft piva. 

Kao i do sada, predstavila su se pojedinačna poljoprivredna gazdinstava i male preduzetničke radnje, restorani, udruženja žena iz cele Vojvodine, lokalne akcione grupe i turistička udruženja Novosadskog vinskog puta.
U okviru kulinarskih radionica, kojih je bilo šest, predstavili su se Aktiv žena Vojvodine „Vojvođanka“ sa jelima od testa, proizvođači udruženja Organski Novi Sad sa satarašom i pričom o novosadskoj organskoj sceni, nastavnici i učenici Srednje stručne škole „Borivoj Mihajlović Mihiz“ iz Iriga pripremili su neke od vojvođanskih specijaliteta. 
U Dečjem sokaku za najmlađe posetioce i ove godine bilo je mnogo lepih tadicionalnih igara, takmičenja, a radionice su ove godine u plavoj boji, jer su šljive glavna tema u oba dana. 
Na dve pozornice u parku, bilo je i dobre muzike. Festival je počeo prepoznatljivim džez zvucima Aleksandar Dujin Orkestra, zatim i tamburice, a bilo je i drugih izvođača.
Festival je prepoznat i podržan od Grada Novog Sada, kao manifestacija koja doprinosi privrednom, turističkom i kulturnom imidžu Novog Sada i Vojvodine.










11.09.2022.

Нема коментара:

Постави коментар

Koža pamti