понедељак

Karađorđev dud u Smederevu

 Karađorđev Dud, drvo staro više od 300 godina, svedoči o predaji ključeva grada od strane turskog komandanta Dizdara Muharema Guše – Karađorđu Petroviću 8. novembra 1805. godine. Predaja ključeva Smederevske tvrđave je izvršena u prisustvu srpskih starešina i ustanika i bila je svečana, jer su Turci Srbima ostavili topove i municiju, ponevši vojne počasti i sitno oružje lađama niz Dunav u Bugarsku. Ovo je drugi put u svojoj istoriji učinilo Smederevo glavnim gradom Srbije.

 Legenda koja se ondosi na Karađorđev dud jeste i anegdota iz Prvog srpskog ustanka - da je Karađorđe Petrović, baš ovde izvršio takozvanu seču perčina. Naime, on je uvideo da u borbi prsa u prsa između Srba i Turaka dolazi do kontakta kada Turci hvataju srpske ratnike za kiku i na taj način ih lakše savladavaju. On je bio naročito prek i autoritativan i kažu da je baš ovde sproveo tu nepopularnu naredbu da svi srpski ratnici odseku perčin.
Karađorđev dud je spomenik prirode – botaničkog karaktera.
Odudarajuci od svoje okoline ( okruzeno je stambenim zgradama) i danas je mesto koje stanovnici koriste da bi zakazali sastanak u gradu(kod Duda).








03.09.2022.

Нема коментара:

Постави коментар

Koža pamti