четвртак

GRADSKA BIBLIOTEKA

Gradska biblioteka u Novom Sadu, smeštena na početku sadašnje Dunavske ulice broj 1, radi na tradiciji Srpske čitaonice novosadske, koja je osnovana 23. septembra 1845. godine. Smeštena je u zgradi koja je zadužbina Anke i Arse Pajević, izdavača, mecene i dobrotvora srpskog naroda. Velika ugaona kuća u Dunavskoj broj 1, bila je druga kuća izgrađena u toj ulici, podignuta krajem XVIII i početkom XIX veka. Ova kuća danas je pod zaštitom grada kao kulturni spomenik. 

Arsa Pajević se bavio štamparstvom, knjižarstvom i izdavaštvom, a bio je aktivan i kao publicista i javni radnik. Najviše je upamćen njegov dobrotvorni rad. Čitavog života pomagao je sirotinju, mlade, novosadsku crkvenu opštinu, prijatelje i mnoge druge, a sa suprugom Ankom je najveći deo njihove imovine zaveštao Srpskoj pravoslavnoj velikoj gimnaziji u Novom Sadu i Srpskoj višoj devojačkoj školi.

Gradska biblioteka radi na tradiciji Srpske čitaonice te je zbog toga odabran 23. septembar 1845. godine kao njen rođendan, jer za to postoje i zvanični dokumenti koji taj datum i potvrđuju. Zahvaljujući dobrovoljnim prilozima uglednih ljudi i građana iz svih srpskih krajeva na balovima koji su u ovu svrhu i organizovani, omogućeno je osnivanje i rad Srpske čitaonice u Novom Sadu.

Postoje natpisi u staroj srpskoj štampi u kojima se navodi da su organizovani „Toržestveni balovi“ i da je prvi takav bal održan 14. avgusta 1844. godine na novosadskom strelištu. Cilj ovog bala bio je osnivanje srpske čitaonice. Zabava je kako se kaže bila čisto srpska, a značajno učešće u zabavi uzela je novosadska srpska omladina, skoro svo srpsko plemstvo Vojvodine, kao i tadašnji engleski konzul iz Beograda.

Osnivanje Čitaonice u Novom sadu, praktično je omogućio drugi bal koji je bio organizovan septembra 1845. godine. Nakon izbora prve uprave Čitaonice, ona 27. septembra te godine i počinje sa radom u tadašnjoj gostionici „Kod Fazana“.

Na mestu nekadašnje gostionice, sada se u Njegoševoj ulici nalazi muzička škola. Tadašnji fond koji je osnovan, posedovao je 1000 knjiga i 2000 forinti, osnivačkom skupu je prisustvovao mitropolit Josif  Rajačić, a pročitana su i imena pokrovitelja i priložnika Čitaonice. Čitaonica je dugo bila sedište kulturnog života, ali i osnivač mnogih ustanova i zavoda. I onda se u njenim prostorijama 17. oktobra 1873. Godine, osniva „Novosadsko srpsko kolo“. 

Čitaonica je bila otvorena za sve stanovnike Novog Sada, bez obzira na veru i naciju. U isto vreme ona je od 1905. godine postala prva ustanova u kojoj su u pogledu prava i dužnosti izjednačeni muški i ženski članovi.

U Čitaonici su se održavali i javni sastanci Srba zanatlija Novosađana, Skupština veslačkog, jahačkog i vatrogasačkog društva, kao i deoničara prve Bačke trgovačke i prometne Banke. Pod zaštitom Čitaonice, srpske devojke u Novom Sadu su organizovale „Devojačko i omladinsko kolo“. Iako je Čitaonica po nazivu bila Srpska, bila je otvorena za sve građane Novog Sada, bez obzira na naciju i veru.

Čitaonica je dala izuzetno veliki doprinos i kod osnivanja ženske čitaonice „Posestrime“. U Čitaonici je bio izuzetno dobro razvijen kulturno-zabavni život, jer su bile često organizovana sela, zabavne večeri pa i besede. 

Među ustanovama kulture celog srpskog naroda, Čitaonica je bila posebno cenjena i sebi obezbedila ugledno mesto u gradu. Zbog Čitaonice se 1860-tih godina govorilo da je Novi Sad glavna Srpska varoš, jer u njoj živi 16.000 stanovnika od toga 9000 Srba, a zajedno sa drugim Slovenima 12.000. Novi Sad je u to vreme imao srpsku episkopsku stolicu, književno društvo Maticu, pozorišno društvo, veliku gimnaziju i naravno Čitaonicu. Danas centralni objekat Gradske biblioteke, 1870. godine bila je štamparija koju je osnovao Jovan Subotić i mesto izdavanja lista 'Narod'.

Pred početak Prvog svetskog rata u Novom Sadu bilo je i 14 štamparija, pa se govorilo da je Novi Sad mali Lajpcing, jer se štampalo najviše nemačkih knjiga.

Po izbijanju prvog svetskog rata, sva imovina Novosadske Srpske Čitaonice, bila je na žalost uništena, pa  se o njenim aktivistima zna samo iz novinskih zabeleški i tekstova. Po oslobođenju i ujedinjenu Vojvodine sa maticom zemljom Srbijom 1918. godine, Čitaonica obnavlja rad naredne 1919. godine. Moralo se sve raditi od samog početka sa nabavkom časopisa, knjiga i svih drugih važnih dokumentovanih materijala.

Čitaonica čuva svoju samostalnost do 1958. godine, kada dolazi do spajanja sa bibliotekom „Đura Daničić“, reonskim bibliotekama grada, kao i pozajmnim odelenjem Matice Srpske. Od tada biblioteka u Novom Sadu dobija konačan način delovanja i oblik, koji danas ima kao Gradska biblioteka u Novom Sadu.

Novosadska biblioteka je stasala u jednu od najvećih javnih biblioteka pozamjnog tipa u zemlji. Gradska Biblioteka u Novom Sadu, ujedno je i jedna od najvećih u Vojvodini, ali i matična za Južnobački okrug. Biblioteka raspolaže sa preko 550.000 knjiga i časopisa na srpskom, mađarskom, slovačkom, rumunskom i rusinskom jeziku, kao i knjige na engleskom, francuskom, ruskom, nemačkom i drugim stranim jezicima. Jedinstvena je po ogranku "Trifun Dimić" u Šangaju koji je bogat knjigama na romskom jeziku. Godišnje se u Biblioteku upiše blizu 27.000 članova.

Primenom novih tehnologija u oblasti bibliotečkog poslovanja, korišćenjem štampanih i elektronskih resursa, Biblioteka danas posluje kao informacioni, obrazovni i kulturni centar, u službi velikog broja korisnika i uzima aktivno učešće u razvoju informacionog društva. 



13.07.2022.

Нема коментара:

Постави коментар

Koža pamti