четвртак

VIDIKOVAC SOKOLARICA NA TARI

Nestvarni šumski predeli, prirodna populacija Pančićeve omorike, raznovrstnost biljnog i životinjskog sveta, samo su neki od razloga što je na Tari sve veći broj turista. A specifičnost planine Tare su vidikovci sa kojih se pružaju pogledi od kojih zastaje dah. Banjska stena je najpopularnija među turistima, ali u poslednje vreme izdvojio se i vidikovac Sokolarica koji se nalazi na deset kilometara od Kaluđerskih bara ka Mitrovcu.

 Iznad klisure Rače, na obodu visoravni i naselja Sokolina, nalazi se vidikovac Sokolarica, koji pripada Nacionalnom parku Tara i sa njega se pruža prelep pogled na kanjon reke Rače, oštre okolne stene, Crnjeskovo, Kaluđerske bare i Krstastu stenu, kamena gromada koja je pripadala gradu Petrusu.. Smešten je na nadmorskoj visini od 993 metara. Pored glavnog vidikovca, pod imenom Sokolarica se računaju još dva vidikovca, koja se nalaze u neposrednoj blizini. Sa njih se takođe pružaju predivni pogledi na ovaj deo Tare.

Vidikovac je udaljen 12 kilometara od Mitrovca, 10 kilometara od Kaluđerskih bara i četiri kilometra od Račanske šljvovice.

U zavisnosti od vremenskih prilika, kad dođete na Sokolaricu možete imati utisak da ćete rukama uhvatiti oblake koji plove nad Nacionalnim parkom “Tara”. 

Sokolarica je deo rezervata “Klisura Rače” u kom se nalazi prašuma brdske bukve, kao i šume bogate jelom, smrčom, crnim borom i klekom. Ovde je, takođe i stanište mrkog medveda, a  na ovim liticama se gnezdi veličanstveni suri orao.

Iako nije popularan poput vidikovca Banjska stena, koji je jedan od simbola srpskog turizma, svakako nudi jednako lep pogled, mir i uživanje u proleće, leto, jesen i zimu, kako ko voli.















28.07.2022.

Нема коментара:

Постави коментар

Koža pamti