среда

Blokstok festival 2022

Ovogodišnji muzički festival Blokstok, najstariji novosadski punk i rock’n’roll festival, trajao je dva dana. 1. i 2. jula i to na staroj lokaciji, u parku kod Železničke stanice, na Bulevaru Jaše Tomića. Organizator ovogodišnjeg koncerta je grad Novi Sad, zbog toga što nosi titulu Evropske prestonice kulture.

Ovo je prvi put da festival traje dva dana, a organizatori navode da na taj način žele da se oduže komšijama iz Bloka i Novosađanima jer se prethodne dve godine zbog pandemije korona virusa Blokstok održavao na drugom mestu i u smanjenom obimu. Zbog toga je ove godine učestvovao veći broj novosadskih bendova i  puno dobrih izvođača.
Termin manifestacije je uvek bio isti, a koncerti su organizovani povodom dana novosadskog stambenog kvarta koji se zove Blok. Koncerti počinju u 17 časova i traju do jedan sat posle ponoći, a ulaz je besplatan.
Na “Blokstoku ove godine nastupa deset rok benda iz Novog Sada. Obe večeri, festival su otvorili demo bendovi.
Sve je počelo davne 1998. godine, na klupicama u ulici Omladinskog pokreta, kada su nekoliko drugara rešili da pored sportskog turnira koji se održavao u popularnom Bloku, organizuju i rokenrol koncert.
Iako nisu imali finansijksu podršku Grada i  sponzore, čitav komšiluk se udružio te je koncert bio direktan proizvod dobre volje i zajedništva stanovnika Bloka.
Železnički park je bila originalna pozornica za ovakav jedan koncert, koji je vremenom postao zaštitni znak „Blokstok“ festivala.
Kako su godine prolazile, „Blokstok“ je privlačio sve više i više posetilaca i od jedne „obične svirke u parku“ prerastao je u regionalni pank/rok festival.
Danas on važi za jedan od najboljih muzičkih festivala kako u Novom Sadu tako i šire. Neki od bendova koji su nastupali na ovom festivalu su i imena poput „Partibrejkersa“, „Ju grupe“, „Amajlije“, „Ortodoks Keltsa“, „Ritma nereda“, „Mortal Kombata“…Čak su organizovana i gostovanja iz regiona poput „Brkova“ i „Gužve u šesnaestercu“.
Ovaj festival je na neki način praznik čitavog kvarta, pošto je u njegovu organizaciju uključena većina komšiluka, od najmlađih koji pomažu oko čišćenja parka za koncert, do mladih koji obično rade obezbeđenje i poslužuju pića, do samih organizatora koji su takođe odrastali u ovom delu grada. Sve to je bilo zaokruženo svirkama u večernjim časovima u tada već prepunom parku.






03.07.2022.

Нема коментара:

Постави коментар

Koža pamti