среда

BAOŠIĆI

Baošići su simpatično meštace na crnogorskom primorju u Bokokotorskom zalivu.
O poreklu imena Baošići postoji nekoliko predanja. Prvi put u pisanom obliku pojavljuje se u povelji Cara Dušana iz 1351. godine, pod nazivom Baošte. Ime su dobili po drugoj crnogorskoj dinastiji Balšića. Sada su Baošići poznati kao ribarsko-turističko naselje. Sa skoro 200 sunčanih dana u godini, spada u najtoplije delove Jadrana.
 U Baošićima se 1880. godine pomorski oficir, tada manje poznati književnik Pierre Loti, zaljubio u meštanku Paskvalu Ivanović. O ljubavi prema Paskvali pisao je u svom Dnevniku, a ovekovečio ju je u knjizi „Rijetko cvijeće“. Društvo prijatelja Francuske je u Baošićima, oktobra 1934. postavilo spomen-ploču u znak sećanja na pesnika i na njegovu dvostruku neostvarenu ljubav: da zauvek bude s Paskvalom i da zauvek živi u idiličnim Baošićima.

Crkva Sv.Nikole poznatoga kao zaštitnika pomoraca i muzej Stari Kapetan palata slovenačkoga pomorskog kapetana M. Štumbergera su kulturno istorijske znamenitosti ovoga područja. U ovom mestu se i više od 40. godina tradicionalno slavi Praznik mimoze.







14.07.2022. 

Нема коментара:

Постави коментар

Koža pamti