недеља

POZORIŠTE MLADIH

Slučajni susret sa „lutkama“ u Pragu 1926. godine je ostavio dubok utisak na grupu novosađana iz  Sokolskog društva (Sokolsko društvo je gimnasticki klub u Novom Sadu osnovan 1905 godine), opredelio ih, te su oni prionuli na realizaciju ideje da i kod nas zaživi lutkarska umetnost. Neophodno je bilo steći osnovna znanja o lutkarstvu, te se nekolicina lutkara upućuje na seminare u Ljubljanu (1930), Novi Sad i Beograd (1931), radi savladavanja osnova veštine lutkarstva.
Pozorište su osnovali glumci-amateri: Lazar Dragić, Živko, Mira i Branka Štrboja, Anđa Kujević, Živko Predin, Branka Češljar, Radmila Sabljar, ilija Vojnović i drugih, uz veliku podršku starešina Sokola, dr Vladimira Belajčića i dr Ignjata Pavlasa.
Najverovatnije da se predstava zatvorenog tipa održala već 1930. godine.
Za vreme Drugog svetskog rata Pozorište lutaka nije radilo. Nakon rata ono odmah počinje sa radom pod imenom Vojvođansko pozorište lutaka, ali u teškim uslovima jer su mnoge lutke i inventar pokradeni ili uništeni. Podršku i pomoć u tom periodu pružio je Žarko Vasiljević, upravnik Srpskog narodnog pozorišta, tadašnjeg Vojvođanskog narodnog pozorišta.
U međuvremenu menja se naziv pozorišta u Gradsko pozorište lutaka, zatim u Pozorište lutaka (1952-1968), a 23. novembra 1968. dobija sadašnji naziv – Pozorište mladih. Pozorište mladih je prvo lutkarsko pozorište u Srbiji i Vojvodini.
Vremenom, zalaganjem lutkarskih entuzijasta, popularnost te vrste umetnosti u Novom Sadu sve više raste.
Pored predstava na srpskom, davalo je predstave i na mađarskom, slovačkom, rusinskom i albanskom jeziku. 1991. godine oformljena je i nova – Dramska scena Pozorišta mladih. Za svoj rad Pozorište mladih dobilo je niz priznanja i nagrada, 
Danas je Pozorište mladih profesionalno razvijeno, moderano  pozorište.

Čine ga dve scene: Scena za decu i Dramska scena.




14.07.2022.

 



Нема коментара:

Постави коментар

Koža pamti