понедељак

Kasarna Dr Rudolf Arčibald Rajs

 Kasarna Dr Arčibald Rajs sagrađena je 1895. godine na zemljištu koje je ranije bilo vlasništvo grofa Rudolfa Koteka. Carica Marija Terezija poklonila je Rudolfu Koteku ogromne komplekse zemljišta u Futogu, zbog toga što je potukao ukrajinske Tatare. Kad su vlasti odlučile da na tom mestu sagrade nov vojni objekat, jednostavno su zemljište eksproprisale Rudolfovom nasledniku Rihardu.

Novosadski građevinski preduzimač Imre Kicveger je sredinom 1894. godine počeo da gradi buduću kasarnu i završio je za dve godine.
Kasarna je u obliku ćirilićnog slova P podignuta u klasicističkom stilu s prepoznatljivim neorenesansnim detaljima. Ni danas se ne zna ime arhitekte ove građevine od 1.960 kvadrata. Jedna od mogućnosti je da je kasarna u Futoškoj u stvari tipski projekat po kome su podizani i drugi vojni objekti u Carevini. 

U proteklih 120 godina u kasarni u Futoškoj bili su vojnici više država – Austrougarske carevine, Kraljevine Jugoslavije, okupacione fašističke Mađarske, zatim SFRJ, Srbije i Crne Gore te na kraju Srbije.  Prvo se zvala “Honvedska kasarna nadvojvode Jozefa” pa “Kralja Aleksandra”, zatim “Maršal Tito” i na kraju “Dr Rudolf Arčibald Rajs”. U vreme ratova devedesetih godina jedno vreme kasarna je bila prazna, a zatim je počeo da pristiže narod iz Hrvatske i BiH.

Za vreme Drugog svetskog rata futoška kasarna bila je gubilište. Nema tačnih podataka o tome koliko je žrtava u njoj obešeno. Ono što se zna, to je da je narodni heroj Svetozar Marković Toza  odveden na gubilište u futošku kasarnu 9. februara 1943. godine. Toza je uhapšen nakon što su otkrili bazu Pokrajinskog komiteta KPJ u Novom Sadu. Zajedno s Brankom Bajićem pucao je na policiju, ali je teško ranjen i uhvaćen. Nikad nije odao partijske drugove .

Šta će u budućnosti biti ova zgrada, ne zna se, ali propada kao i mnoge kasarne, što je velika šteta.



20.05.2022.


Нема коментара:

Постави коментар

Koža pamti