среда

CARSKA BARA

 Prirodne vrednosti Specijalnog rezervata prirode “Carska bara” visoko su ocenjene zbog postojanja oko 500 biljnih vrsta, 239 vrsta ptica (od kojih se svih osam evropskih vrsta čaplji gnezde na ovom prostoru), 20 vrsta riba, kao i 30 vrsta sisara retkih za ovo područje (vidra, tekunica, šumska-mrka voluharica, divlja mačka i dr.), a od posebnog značaja su i ribnjačka jezera koja se nalaze između dva zaštićena prirodna dobra.

Jedna legenda kaže da je bara ime dobila po bogatstvu ptica i raznovrsnosti vodenih biljaka i životinja, odnosno po svom ''carskom'' predelu od kojeg zastaje dah.
Druga legenda kaže da je Austougarski prestolonaslednik i žrtva Sarajevskog atentata, Ferdinand, rado lovio na prostorima ove bare, kada je bio gost tadašnjih vlasnika Kaštela Ečka, porodice Lazar, te je jedna od pretpostavki da je zbog toga i dobila ime “Carska”.
Priča se da on nije bio jedini plemićke krvi koji je posećivao ovdašnja lovišta, a zanimljivo je da su svi koji su ovde lovili na kraju tragično stradali. Za princa Ferdinanda znamo kako je završio, dok su princa Rudolfa, dok je ručao sa ljubavnicom Marijom Večerom, ubili politički neistomišljenici. I Janoš Lukač, sin Lazara Lukača koji je kupio ovaj deo Banata 1781. godine na licitaciji u Beču, izgubio je život u dvoboju braneći čast jedne dame. Zato, bolje je ovde ne loviti, sem kamerom ili fotoaparatom.
Živopisni barski predeli opasani vrbacima, prostiru se svuda okolo, oblaci se ogledaju u vodi, delovi obrasli u trsku i rogoz, poneka žabica na lokvanju ili barska kornjača na deblu (ona je najveći prečistač u rezervatu, jer jede uginulu ribu), bezazlena belouška i lepi vilin konjic, sve doprinosi tome da se osetimo kao deo prirode. I to one čiste, netaknute, jer ovde je strogo zabranjeno ubiti životinju ili uništiti biljku. 
















12.06.2022.

Нема коментара:

Постави коментар

Koža pamti