среда

GRČKOŠKOLSKA ULICA

 Ova ulica je dobila ime po Grčkoj osnovnoj školi koja se u njoj nalazila još od sredine XVIII veka. Grčka zajednica je dala mnoge čuvene novosadske trgovce i pekare, da bi polako nestajala tokom XIX veka. Grčka škola je radila do 1863. godine, kada je zatvorena zbog malog broja učenika, a 1873. je darovana današnjoj Zmaj Jovinoj gimnaziji, odnosno „Fondu Srpske pravoslavne velike gimanzije novosadske“.Ovu ulicu nalazimo na planu grada iz 1745. godine. Po položaju imena ulice Zlatna greda na planu, može biti da je Ulica Zlatne grede obuhvatala i Grčkoškolsku.

Za vreme Bune 1848. godine, u ovoj kući su novosadski Srbi održali skup na kom su doneli odluku o dizanju ustanka.
Tokom bombardovanja u junu 1849. kuća je bila znatno oštećena, a obnovljena je 1853. godine u Velikoj obnovi, po planu Franca Šlauba. 
Na uglu sa Miletićevom je dvospratna neobarokna palata Centralnog kreditnog zavoda, koju su stari novosađani zvali Zlatni čovek, po bronzanoj skulpturi Hermesa na vrhu kupole. Izgrađena je kao jednospratnica 1896. godine po projektu bečkog arhitekte Franca Vorude za Centralni kreditni zavod u Novom Sadu, koji je tada bio najsnažnija srpska finansijska ustanova u Austro-Ugarskoj monarhiji. Osnivači Centralnog kreditnog zavoda u Novom Sadu bili su bogati trgovci Lazar Dunđerski, Ljuba Stefanović i Miloš Dimitrijević. 
Drugi sprat je dozidan 1921. godine, po projektu istog arhitekte. 
 Ime ulice nije se menjalo, čak ni za vreme okupacije i tek posle II svetskog rata je bilo promenjeno u Zmaj Jovina, a već na planu grada iz 1963. bilo je vraćeno staro ime ulice i ostalo je i do danas.














08.06.2022.


Нема коментара:

Постави коментар

Koža pamti