среда

Festival Vila i Amira

Amira Medunjanin (rođena Dedić, 22. aprila 1972)interpretatorka je tradicionalne bosanske pesme - sevdalinke. Poseduje državljanstva Bosne i Hercegovine i Hrvatske.
Muzički novinar Garth Cartwright je naziva "bosanskom Billie Holiday" jer način na koji se Amira igra sa sevdahom, nalazi novi kontekst i formu u tradiciji staroj stotinama godina.
 Počela je pevati s ciljem da svetu približi kulturno-istorijsko nasleđe Bosne i Hercegovine, jer se tokom diplomatskog rada susrela s brojnim predrasudama o svojoj zemlji. 
Svakom pesmom ona savršeno dočara emocije pa nije ni čudo što neki u publici znaju i zaplakati tokom njenih koncerata, a i Amira zna pustiti koju suzu kad je ponesu emocije.
Za njene koncerte se traži karta više, što dokazuje da postoji veliki interes za tradicionalnom pesmom koja priča o životu, ljubavi i patnjama.
Osvojila je brojne nagrade i priznanja, koje su dokaz koliko njeni slušaoci i kritičari poštuju i cene njen rad.
Tako da nije ni čudno što je nastupila u okviru festivala Fruškogorska Vila u Vrdniku, kao jedna od heroina današnje umetnosti.
Na prvom festivalu "Vila", ima svega od muzike, preko teatra, filma, književnosti, programa za najmlađe, do gastrokulture, ovaj festival je jedinstveno iskustvo u prirodi za prisutne, a svi događaji su besplatni. U slavu velike srpske heroine prošlosti, pesnikinje, novinarke i borkinje, Milice Stojadinović Srpkinje, ovaj festival smešten je baš u Vrdniku, gde je Milica provela veći deo svog detinjstva.













05.06.2022.

Нема коментара:

Постави коментар

Koža pamti