среда

PALIĆ

 Palić je gradsko naselje u opštini Subotica u Severnobačkom okrugu, izletište, lečilište i jezero, sedam kilometara udaljeno od Subotice. 

Jezero je prosečne dubine od oko dva metra i zbog velikog broja algi izrazito zelenkaste boje. Nastalo na granici lesa i peska, ime je dobilo po pustari Palij. Iz jezera je u 18. veku vađena soda, jer je jezero nekad bilo slano, pa se zato veruje da je Palić ostatak Panonskog mora. Po legendi, tu je pastir Pavle napajao stoku.
Palićko jezero zahvata površinu od 4,5 km². 
Jezero je nastalo u pradavna vremena kao izdansko, iako voda jezera najvećim delom potiče od padavina koje su ispunjavale udolinu. Salinitet jezera se objašnjava time što se voda slivala sa okolnog terena rastvarajući natrijum-hlorid. Jezero Palić se u pisanim dokumentima prvi put pominje 1462. godine kao Pali (Paly). 
Johan Gotfrid Libetraut, glavni lekar Bačke županije ukazao je na mogućnost dobijanja slatine kuvanjem jezerske vode, kao i na neka lekovita svojstva u ugrejanom stanju. Ovu inicijativu je podržao i car Josip II, te je 1782. godine izgrađena fabrika sode pored Kanjiškog puta, između Palića i Krvavog jezera. 
Još se krajem 18. veka znalo da jezerska voda i mulj imaju lekovita svojstva. 1845. je izgrađeno kupatilo i Palić je postao i banja.Do tada je narod koristio jezero za napajanje i kupanje stoke, za beljenje platna i pranje odeće, kao i za kupanje i osveženje. Polovinom 19. veka, na severnoj obali je zasađen prelep park,po ugledu na engleske tzv. prirodne parkove, izgrađeni su hoteli, i tu su još tada imućni Subotičani gradili letnjikovce.
Hemijska industrija „Zorka“ je svoje otpadne vode izlivala u Palić godinama, što je dovelo do pomora ribe i potpunog zagađenja jezera. Jezero je isušeno 1970-ih godina, prećišćeno, ali novi filteri hemijske industrije ipak nisu bili dovoljno kvalitetni da se jezero zaštiti od zagađenosti. Tako da i danas nije za kupanje. Pomor ribe se i dalje nastavlja, što je neprihvatljivo za tako lepo mesto.
Ustanova Zoološki vrt Palić je osnovana 31.05.1950.godine. Površina na kojoj se prostire iznosi 15 hektara i sastoji se iz 10 ha kultivisanog parkovskog prostora koje je dostupno posetiocima, dok je 5 ha poljoprivredno i šumsko zemljište.
Zoološki vrt Palić je otvoren 365 dana u godini.




















19.06.2022.

Нема коментара:

Постави коментар

Koža pamti