среда

Magnolija

Cvet Magnolije je, po dosadašnjim podacima kojima raspolaže nauka, prvi cvet koji je ikada procvetao na planeti Zemlji.

Na temelju fosila otkriveno je da su primerci mangolije postojali pre najmanje 20 mliona godina. Postoje i biljke identifikovane kao Magnoliaceae stare 95 miliona godina.
Postoji više od 200 vrsta magnolija koje se razlikuju veličinom, oblikom, bojom cveta i vrstom staništa. Stabla magnolije potiču iz jugoistočne Azije i Severne Amerike, ali su se zbog svoje lepote proširila po gotovo svim kontinentima.
U evropskim vrtovima je prisutna odavno. Naime, u proleće 1740. godine u francuski grad Nant stigla je posebna pošiljka, pravo iz Amerike. Bila je to velika magnolija, biljka u Evropi tog doba gotovo nepoznata. Ime je dobila po Pjeru Magnolu, koga je Luj XIV poslao u svet da skuplja najlepše biljke za versajski vrt.
Magnolija generalno označava dostojanstvo i otmenost. U Kini je cvet Magnolije simbol snage i vernosti u ljubavi, dok je u Evropi ovaj cvet nosio simboliku vraćanja staroj ljubavi. Po feng šui-ju, magnolijino stablo u dvorištu donosi zadovoljstvo i mir u kuću.
Stari Kinezi aromatični prah kore magnolije koristili su više od dve hiljade godina. Kineska tradicionalna medicina koristila je aromatični prah kore magnolije više od dve hiljade godina, a zapadna moderna medicina utvrdila je opravdanost upotrebe ekstrakta kore biljke Magnolia officinalis
Miris magnolije pozitivno utiče na ljudsko raspoloženje, pa se može koristiti kako bi se ublažila anksioznost, napetost, nesanica. Pozitivno deluje i na kardiovaskularni, disajni, mišićni i probavni sistem. Lekovi na prirodnoj bazi su manje štetni po organizam i ne stvaraju zavisnost.
Neka novija istraživanja su pokazala da je ekstrakt magnolije najdelotvorniji kod lošeg zadaha. Pored ubijanja bakterija koje prouzrokuju loš zadah, ubija i bakterije koje uzrokuju zubni kamenac.
Ukoliko je posađena ispred kuće privući se pozitivnu energiju spokoja i zadovoljstva, a ukoliko se nalazi iza kuće pokazuje na povećavanje bogatstva.
Po mnogima najlepša vrsta drveća i grmlja razmnožava se reznicama, semenom ili kalemljenjem. Magnolija cveta od aprila do juna, a prvo cveće se razvija sedam godina posle sadnje. Glavni oprašivači magnolije su pčele i bube. One nemaju nektar. Umesto toga imaju pelud obogaćen proteinima, koje pčele koriste kao hranu
Magnolija je biljka sa tradicijom, bogatom istorijom i uvijek modernim izgledom za dekorisanje svakog spoljašnjeg prostora.








01.04.2022.

Нема коментара:

Постави коментар

Koža pamti