среда

Svetski dan autizma

 Povodom Svetskog dana autizma, DPOSA ( Društvo za podršku osobama sa autizmom grada Novog Sada) u saradnji sa Novosadskim dečijim kulturnim centrom organizovalo je izložbu slika rađenih tehnikom akril i ulje na platnu i skupltura, u Kulturnoj stanici Mlin. Radovi su nastali tokom likovnih radionica pod vođstvom Maje Stojanović, master likovni umetnik i Irme Mikeš, master vajarstva. Radove izlaže šesnaest autora različitog uzrasta od 10-33 godine, osobe sa autizmom. 

Prisutnima su se obratili Zorana Bijelović, predsednik DPOSA, Ljiljana Koković, savetnica gradonačelnika Novog Sada i Joland Korora, predsednik NURDOR-a, Ljubica Tankosić, urednik likovnoh programa NDKC, Maja Stojanović, master likovni umetnik i Irma Mikeš, master vajarstva. 
Svetski dan autizma ima za cilj da se obrati pažnja na prepreke sa kojima se osobe sa autizmom i drugi koji žive sa autizmom suočavaju svakodnevno.
Autizam predstavlja jedan veoma složen poremećaj, koji se najčešće javlja u prve tri godine života. Iako su naučnici pokušali da utvrde tačan uzrok ovog poremećaja, nisu uspeli u tome, ali veruju da uzrok nije samo jedan, već da je to skup raznih faktora koji deluju na mozak i njegovo funkcionisanje. Ovaj poremećaj se manifestuje kroz nemogućnost komunikacije i interakcije sa okolinom, neka ograničena, ustaljena i ponavljajuća ponašanja deteta. Sve ovo doprinosi tome da dete bude izopšteno iz društva. Budući da lek za autizam još uvek nije pronađen, autistično dete će izrasti u autističnu osobu, kojoj će uvek biti potrebna tuđa pomoć i nega, što predstavlja otežavajuću okolnost za roditelje.
Da bi se skrenula pažnja javnosti na ovaj poremećaj, Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2. april proglasila Svetskim danom autizma, koji se redovno obeležava od 2008. godine i otada je učinjeno mnogo toga kako bi osobe sa tim poremećajem mogle da imaju što lakši i bolji život. 
Prema oceni Evropskog Parlamenta i Ujedinjenih Nacija, osobe sa autizmom su jedna od socijalno najisključivanijih grupa ljudi. 
Društvo za podršku osobama sa autizmom Grada Novog Sada dugi niz godina pruža podršku u prevazilaženju prepreka i lakšem uključivanju u redovne vršnjačke grupe deci, mladima i osobama sa autizmom, kao i njihovim porodicama. Društvo je osnovano 1999. godine, ali je zvanično registrovano 29.01.2001. godine. Društvo je vanstranačaka, nevladina organizacija, neprofitno je i stoga ciljeve i ideje sprovode aktivnostima koje se finansiraju putem projekata i donacija ili volontiranjem.
Na žalost, autizam je danas sve prisutniji i u odnosu na protekle godine beleži porast. Zato se moraju pobediti sve predrasude koje su ukorenjene u društvu, pošto i autistične osobe imaju potrebe kao i svi ostali. Mora se posvetiti veća pažnja i ukazati veća pomoć za osobe sa autizmom, od one koje trenutno imaju. Svako zaslužuje dostojanstven život, bio bolestan ili ne, ali naročitu pažnju zaslužuju upravo oni koji zavise od drugih, koji sami ne mogu kroz život.





















02.04.2022.

Нема коментара:

Постави коментар

Koža pamti