среда

Kisačka 20 u Novom Sadu

 Kuću u Kisačkoj 20 sagradio je oficir šajkaškog bataljona Miloš Marić. On je bio otac Mileve Marić-Ajnštajn, poznate srpske naučnice i supruge Alberta Ajnštajna (koga su zbog nekonvencionalnog ponašanja i duge, neuredne kose u tada konzervativnoj novosadskoj sredini prozvali "šašavim Marićevim zetom".) Objekat je sagrađen 1907. godine po projektu arhitekte Mihajla Petljanskog. Fasada je bogato dekorisana u stilu istorizma. Na kući je postavljena spomen-ploča sa natpisom. „U ovoj kući su boravili 1905. i 1907. godine Albert Ajnštajn, tvorac teorije relativiteta, i njegov naučni saradnik i supruga Mileva“.

Obnova kuće, koja je sada u privatnom vlasništvu nekoliko porodica, uređena je u sklopu priprema Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine.

Milevin otac bio je Miloš Marić, narednik Šajkaškog bataljona, a brat Miloš Marić mlađi bio je poznati naučnik, šef Katedre za histologiju na Saratovskom državnom univerzitetu.

U kući su jedno vreme živeli Mileva i Albert, a dvojicu sinova krstili su 1913. godine, malo dalje od doma, u Nikolajevskoj crkvi, po želji svog dede Miloša.




12.12.2021.

Нема коментара:

Постави коментар

Koža pamti