понедељак

Zrenjanin

 Prvi utisci o gradu Zrenjaninu su više nego pozitivni .

Prvi put se pominje 1327. u istorijskim spisima pod imenom Bečkerek. Još jedno ime koje se vezuje za Zrenjanin je Petrovgrad, a sadašnje ime je dobio 1946. godine po narodnom heroju Žarku Zrenjaninu. 

U samom centaru Zrenjanina nalaze se tri gradska jezera koja su nastala presecanjem meandara Begeja. Zrenjanin ima deset mostova, različite arhitektonske građe i stilova, a najzanimljiviji je "most na suvom".

Prvo smo svratili do Jezera III, da vidimo Palatu suda. Palata pravde odnosno zgrada suda i zatvora predstavlja jedno od najvrednijih arhitektonskih dela na teritoriji Zrenjanina. Ova palata sa koje god strane da je posmatrate, blago rečeno je prelepa. Sagrađena je u periodu od 1906. do 1908. godine. Budimpeštanski arhitekta Šandor Ajgner je dobio prvu nagradu za projekat ove zgrade na raspisanom konkursu Ministarstva pravde u Budimpešti. Ova građevina je svojom namenom i veličinom svedočila o sve većoj ulozi Velikog Bečkereka kao administrativno-upravnog i regionalnog sedišta nekadašnje Županije.

Preko puta Palate pravde, nalaze se osnovna škola Vuk Karadžić (škola je osnovana nedugo nakon Prvog svetskog rata. Sadašnji naziv nosi od 1931. godine) i srednja elektrotehnička i građevinska škola „Nikola Tesla” (osnovana je 1983. godine).

 Prelepi parkovi, arhitektura gradjevina (Narodno pozorište,najstarije i najlepše barokno pozorišno zdanje u zemlji;Finansijska palata-danas Muzej i Gradska kuća), mostovi i kupališta, daju ovom gradu gospodski izgled.

Narodno pozorište „Toša Jovanović“ se nalazi na glavnom gradskom trgu u Zrenjaninu - Trgu slobode. Ova građevina je smeštena između zgrada hotela Vojvodina i Finansijske palate. Ovo čuveno narodno pozorište ime je dobilo po Toši Jovanoviću, zrenjaninskom pozorišnom glumcu iz 19. veka.

Po legendi, Narodno pozorište je nastalo iz ogromne ljubavi jednog domaćeg bogatog građanina prema poznatoj peštanskoj glumici. Da bi je približio sebi i doveo u Zrenjanin, izgradio je ovo čuveno pozorište 1839. godine u zgradi starog magacina pšenice.

Nekadašnja Županijska palata, a današnja Gradska kuća je među najlepšim i najznačajnijim zgradama u Zrenjaninu. Građena je od 1816. do 1820. godine na mestu stare županijske zgrade, koja je izgorela 1807. godine. Nova zgrada je rađena po nacrtima inženjera Josifa Fišera, u baroknom stilu. 

Narodni muzej Zrenjanin je osnovan 1906. godine kao Muzej Torontalske županije. Ovaj muzej se od 1966. godine nalazi u zgradi bivše Finansijske palate, na Trgu Slobode - u samom centru Zrenjanina. Narodni muzej u Zrenjaninu je proglašen za najbolji muzej u Srbiji 2006. godine zbog velikog broja posetilaca! 

Najatraktivnije mesto za odmor - gradsko kupalište Peskara i veštačko jezero Čepel, prelepa su mesta za odmor.

Pored nabrojanog, ima još toga da se vidi u ovom lepom gradu, ali to smo ostavili za neki drugi put.














24.10.2021.


Нема коментара:

Постави коментар

Koža pamti