недеља

Manastir Petkovica

 Preko 480 godina star manastir Petkovica, na jugozapadnoj strani Fruške gore, koji je 1990. proglašen spomenikom kulture od izuzetnog značaja i stavljen pod zaštitu Republike Srbije, zasijao je pre 15 godina, i to upornošću i hrabrošću tadašnje monahinje, a sadašnje igumanije Antonine, koja je udahnula život ovom manastiru, danas među najlepšim biserima fruškogorja.

Pretpostavlja se da je manastir osnovan u predturskom periodu, odnosno, pre 1526. godine.
Po nekim predanjima, ovaj manastir je podigla Jelena Štiljanović, udovica poslednjeg srpskog despota Stefana Štiljanovića. U njemu je želela da provede svoje poslednje dane jer je njen suprug kao svoju zadužbinu podigao obližnji manastir Šišatovac, u kome je i sahranjen.
Udaljen svega tri kilometara od manastira Šišatovac, ovaj manastir sve više broji hodočasnike, koji dolaze da uživaju u lepotama i miru koji može da se nađe u ovom kompleksu.Njegovoj lepoti doprinose rustični kameni bunar, ozidani izvor čiste pijaće vode, ribnjak u dolini, zeleni travnjaci, cveće i drveće…
Prvi put je obnavljan za vreme Arsenija Čarnojevića, a interesantno je da je do dana današnjeg zadržao prvobitni izgled iz 16. veka
U središnjem delu je crkva posvećena Svetoj Petki, u kojoj se nalaze mošti Svete mati Paraskeve , tačnije kivot sa česticom od ruke ove svetiteljke (za koju se veruje da odnosi sve nemire). U prošlosti su manastir naseljavali monasi, a danas je fruškogorski manastir Petkovica ženski.
Izuzetno ljubazne monahinje, pored lepe crkve i manastira, kao i lepe prirode, čim izađete,ostavlja vam čežnju u srcu da obiđete ovo lepo mesto što pre ponovo.





















05.12.2021.


Нема коментара:

Постави коментар

Koža pamti