субота

Zastave budućnosti u SKC Fabrika

 Programska celina „Zastave budućnosti” bavi se umetničkim promišljanjem dece i mladih na temu aktuelnih društvenih pitanja i podsticanjem njihovog kritičkog izražavanja, odvija se kroz poigravanje sa ustaljenim umetničkim izrazima, kroz nove forme i žanrove ili kroz preoblikovanje klasičnih žanrova.

U okviru Evropske prestonice kulture, bivša industrijska zona grada (simbol Velikog Limana), pretvorena je u jedinstveni Kreativni distrikt koji, sa obnovljenim industrijskim prostorima u svrhu kulture, predstavlja jedinstveni distrikt u ovom delu Evrope. 100 godina dugu istoriju zanatskog nasleđa na 11.000 kvadrata, doprinosi popularizaciji novosadske umetničke scene, kao i kulturnom razvoju publike. Ovaj deo grada imao je naziv i Kineska četvrt, jer su Novosađani govorili kako tamo ima radnika kao Kineza, misleći na njihovu brojnost. Ovo je prvi objekat budućeg Kreativnog distrikta, jedinstvene kulturne četvrti u ovom delu Evrope.
Program traje od 28. do 30. aprila, u okviru programskog luka Budućnost Evrope.
Ono što su nekada bile fabrike za proizvodnju alata, danas su obnovljene “fabrike” za proizvodnju kulture i nove umetničke scene Novog Sada, a njihova estetika poslužila je kao idealno okruženje za modernu urbanu umetnost. 






01.05.2022.


Нема коментара:

Постави коментар

Koža pamti