субота

Galerija zastava

 Trg jarbola je novi umetnički prostor na otvorenom, na Subinom platou u Limanskom parku. To je jedinstvena platforma za prezentaciju umetničkih zastava koju čini 49 jarbola. Galerija na otvorenom na platou je posvećena Mitru Subotiću Subi (1961-1999), legendarnom novosadskom kompozitoru i producentu elektronske muzike, koji je tragično i prerano preminuo u Brazilu. Mitar Subotić Suba komponovao je muziku za filmove, pozorišne predstave, balet, televizijske emisije, reklame, špice za Radio Novi Sad. Dobitnik je nagrade UNESKO fonda za promociju kulture. Sarađivao je sa mnogim značajnim imenima regionalne i svetske muzičke scene, poput Milana Mladenovića, Marine Perazić, Masima Savića, grupa Haustor i La Strada, Bebel Žilberto, Žoao Donato i drugih. 2. novembra 1999, stradao je u požaru u svom studiju dok je spasavao mastere albuma "Tanto Tempo" brazilske zvezde Bebel Žilberto.

„Otići ili ostati?” je izložba koju prolaznici mogu posetiti od 28. aprila do 18. juna, tokom programskog luka Budućnost Evrope. 
Izložba je posvećena temi koja je veoma aktuelna među mladima već duži vremenski period. Promena mesta življenja predstavlja realnu opšteprisutnu dilemu u savremenom životu, ne samo u Srbiji nego i u brojnim drugim zemljama Evrope. Zbog toga je ovo značajno pitanje – Otići ili ostati? – postavljeno  kao izazovna tema pred mlade umetnike i umetnice, koji se i sami nalaze pred istom dilemom. Na izložbi učestvuju studenti i studentkinje sedam Akademija umetnosti  iz regiona – iz  Novog Sada, Temišvara, Osijeka, Pečuja, Cetinja, Beograda i Banja Luke.
 Važno je napomenuti da je medij zastave veoma pogodan za reagovanje na zadatu temu. 






01.05.2022.

Нема коментара:

Постави коментар

Koža pamti