субота

Prva bolnica u Novom Sadu

 Verovatno mnogi prolaznici, kao i sami građani Novog Sada, ne znaju koliko je starih, a očuvanih i značajnih zdanja koja svedoče o prošlim vremenima. Možda samo zastanu na trenutak da se dive lepoti stare zgrade, ne znajući šta je ona nekad bila. 

Kuća u ulici Đure Jakšića 9 bila je poznata nekad kao „Visarionova bolnica“, jer je nazaslužniji za njenu gradnju nekadašnji vladika Visarion Pavlović. Ta zgrada je od početka svog veka služila za smeštaj sirotinje, ali je imala i organizovanu lekarsku pomoć. 
Zdanje je izdužene pravougaone osnove, smešteno između mirne porte Nikolajevske crkve i monumentalnog zdanja Učiteljskog konkvikta. Dozvolu za podizanje bolnice, vladika Visarion je dobio 1741. godine, pa se pretpostavlja da je tada započeta gradnja. Poznato je da je sprat dozidan 1841. godine zahvaljujući donacijama Marije Stanisavljević i Marka Popovića. Bolnica nije pretrpela razaranja u toku bombardovanja grada 1849. pa je fasada je zadržala jednostavan izgled u duhu klasicizma. U objektu se od 1964. godine nalazi Akademija umetnosti.
Na zgradi se nalazi tabla na kojoj piše da je tu bila prva bolnica u Novom Sadu.




28.04.2022.

Нема коментара:

Постави коментар

Koža pamti