недеља

Testera

 Izletište Testera se nalazi na oko šest kilometara od sela Čerević. Pre izletišta se nalazi odmaralište koje je prilagođeno za boravak dece i rekreativaca, a sadrži potrebne objekte za smeštaj, nastavu i sportske aktivnosti.

Kažu da se u ovom predelu vetar ne oseti, skoro da ga i nema, ali isto tako je ovde primećena i najveća populacija različitih gljiva.
Odmaralište Testera se nalazi na lepoj lokaciji u fruškogorskoj šumi, uklopljeno sa prirodom i odiše smirenošću i spokojem. Na lokaciji postoji i jezerce pokraj koga je i izvor sa pijaćom vodom označen petokrakom. Iznad odmarališta, pre same šume se nalazi i simpatična kapelica Svetog Jevstatija Plakide.
Odmaralište je namenski građeno za boravak dece, sportista i rekreativaca tako da je zadovoljavao sve standarde: smeštaja, ishrane, obrazovanja, vaspitanja i medicinske nege. Sastoji se od tri smeštajna paviljona, trpezarije, kuhinje, učionice, zajedničkih prostorija i ambulante.
Kapacitet objekta bio je 156 ležaja u višekrevetnim sobama sa etažnim TWC. Objekat je krajem 2005, kompletno rekonstruisan i renoviran, ali sada stoji neiskorišćen. Vidi se da trava oko objekata odavno nije pokošena, paučine ima oko vrata i prozora i nema dečije graje. Zato ima tu i tamo zaljubljenika u prirodu, koji šetaju i uživaju na ovom lepom mestu.
Jezero koje se nalazi unutar odmarališta, ušuškano u srcu Nacionalnog parka Fruška gora, na nadmorskoj visini od oko 180 metara, okruženo je predivnom četinarskom i listopadnom šumom. Pripada zoni drugog stepena zaštite. Jezero je nastalo u XIX veku kada je austrijski grof Odeskali pregradio dolinu potoka Potoranj, nedaleko od mesta na kojem se nalazio njegov letnjikovac. Ovaj potok izvire ispod Crvenog Čota i u njegovom toku dužine oko dvanaest kilometara, Testera je u samom središtu. Mnogi ovo jezero nazivaju i mini-hidroakumulacijom zbog svoje izuzetno male površine. Ta površina iznosi svega oko pedesetak ari, a dubina jezera nije poznata. Takođe je jezero poznato i kao močvarno jezero, ali smo primetili i da ima riba u njemu. 
Poneseni lepotom ovog mesta, jedna misao ne izbija nam iz glave, a to je da je šteta što još jedan dragulj Fruške gore, stoji neiskorišćen.























10.05.2022.

Нема коментара:

Постави коментар

Koža pamti