понедељак

Okanj bara

Okanj bara, zajedno sa Slanim Kopovom i Barom Rusandom, predstavlja jedno od tri najreprezentativnija i najatraktivnija očuvana slana jezera smeštena u paleo - meandrima reke Tise u srednjem Banatu. Jezero se puni iz površinskih i podzemnih voda, a salinitet pokupi iz zemljišta, kada se voda formira i dovoljno odstoji. Slabo poznati prirodni biser naše zemlje, Okanj bara  jedno je od najatraktivnijih očuvanih slanih jezera koje imamo.

Značaj područja Okanj bare je višestruk, jedan od retkih očuvanih panonskih tipova predela čiji su slatinski, livadsko - stepski, močvarni i vodeni ekosistemi od značaja za očuvanje ukupne biološke raznovrsnosti regiona Banata, Vojvodine, Srbije i Evrope.
Ovaj specijalni rezervat prirode nalazi se između naselja Elemir, Taraš, Kumane i Melenci. Dugo je oko 4 i po, a široko oko pola kilometra, površine 200 ha. i njim upravlja Društvo za zaštitu životne sredine „OKANj” iz Elemira.
Ugrožavanje Oknja započelo je 1986. i trajalo je pune dve decenije. U jednom trenutku, iz jezera je nestao živi svet, a onda su na scenu stupili ekolozi. Zahvaljujući njihovoj akciji, Okanj se regenerisao i sada u njemu buja živi svet, koji je država spremna da zaštiti.
U maju 2013. godine proglašen je zaštićenim područjem od izuzetnog značaja, odnosno prve kategorije, kao Specijalni rezervat prirode „Okanj bara“. Dugogodišnjim istraživanjima i analizama utvrđeno je da na području Okanja egzistira čak 39 tipova staništa. Rezervat se prostire na površini od 5.480 hektara i veći je od rezervata Carska bara, kod Belog Blata, za oko hiljadu hektara. Zahvaljujući slanoj vodi i zemljištu ovaj prostor je važan za ekosistem Panonije, ovo je životni prostor biljaka i životinja koje traže slana staništa. Posebno je bogat biljni svet. Brojnost ptica zavisi od količine vode.  U rezervatu se mogu naći biljne vrste kao što su panonski zvezdan, slatinska palamida, švarcenbergova bokvica (koja je na evropskoj crvenoj listi biljnih vrsta), vranjemil, bezbridnjača, žutenica.  Među životinjskim vrstama su vilin konjic (tu živi šestina ukupne populacije vilinih konjica u Srbiji), tvrdokrilci, više vrsta vodozemaca i gmizavaca, strogo zaštićene vrste sisara, tekunica, hrčak, slepi miševi, ima i srndaća.  Kada Okanj obiluje vodom, tu se mogu videti rode, velike mešovite kolonije čaplji,  patke kašikare, njorke,  ima ih 186 vrsta, od kojih je sedam na svetskoj crvenoj listi. 
Manjak padavina ovog leta izmenio je i izgled Specijalnog rezervata prirode „Okanj bara“ kod Elemira, koji je ovih dana potpuno bezvodan.

Okanj bara nepravedno je zanemarena i nedovoljno promovisana, što je velika šteta.








09.10.2022.









Нема коментара:

Постави коментар

Koža pamti