уторак

Vračev Gaj








Vračev Gaj je naselje u opštini Bela Crkva, u Južnobanatskom okrugu, u Srbiji. Po prvi put se pominje 1660. godine, ali pod imenom Benčilovo. Naziv Vračev Gaj se pominje od 1713. godine. Interesentno ime je dobilo prema predanju da je u okolini naselja postojao gaj, čiji je vlasnik bio vrač. S obzirom na njegovo uspešno vračanje, u znak zahvalnosti, po njemu je nazvano naselje Vračev Gaj.

Austrijski carski revizor Erler je 1774. godine konstatovao da to mesto ima vojni status i pripada Jasenovačkom okrugu, Novopalanačkog distrikta. Stanovništvo je bilo srpsko.
Pravoslavna crkva i škola postoje od 1778 tj 1779. godine. Škola danas nosi naziv OŠ „Marko Stojanović“. 




Crkva je uništena tokom revolucionarne 1848. godine, a nova crkva je podignuta 1856.  godine. Železnička stanica je podignuta 1891. godine, (Bela Crkva-Bazijaš),  ali zbog povlačenja državne granice sa Rumunijom, danas ne postoji.
Nastanak crkvene opštine Vračev Gaj, je isto 1660. godina, odnosno tadašnje naselje zvano Benčilovo i u njoj je postojala crkva brvnara. Godine 1720. ili 1724. gradi se novi hram sa zidovima od opeke, dok je toranj bio od drveta. Ovaj hram je izgoreo u požaru 07. septembra 1848. godine, a na njegovom mestu se gradi novi, sadašnji hram. Hram je podignut u periodu od 1850. do 1854. godine i posvećen je Svetim Arhangelima Mihajlu i Gavrilu.




Stanovništvo se uglavnom bavi poljoprivredom mada mnogi rade u preduzećima u Beloj Crkvi.
Simpatično mesto, sa zanimljivim imenom i predivnim Vračevgajskim jezerom.


Avgust 2023.

Нема коментара:

Постави коментар

Koža pamti