понедељак

Bela Crkva - jezera

Na udaljenosti od 35 kilometara od Vršca, u opštini Bela Crkva nalazi se specifičan turistički, prirodni kompleks koji čini 7 većih i više manjih jezera. Oni su jedna od glavnih atrakcija Bele Crkve i predstavljaju savšreno izletište i turistički potencijal Južnobanatskog okruga. 

Sva jezera na ovom području su veštačka. Nastala su eksploatacijom šljunka koja je započeta još 1904. godine. Jezera su različite dubine i bogata ribom, pa je, pored kupanja, moguće i pecanje. Bogatu turističku ponudu čine Glavno ili Gradsko jezero, Vračevgajsko jezero, Šaransko jezero, Šljunkara, Novo jezero i Malo jezero. Nažalost, Novo i Malo jezero nisu prilagođeni za kupanje. Međutim, ostala jezera su opremljena ili betoniranom plažom ili čuvaju prirodan izgled, uz travu, pesak i šljunak. 
Manja jezera, ovu i lagunama, ali više su bare, okružene trskama i drvećem ali ima i riba koje se mogu čuti kako s vremena na vreme praćakaju po vodi.



Gradsko jezero - je najveće i najbolje opremljeno jezero, sa dve plaže od koje je jedna jednim delom  betonirana , a druga je šljunkovita. Prosečna dubina jezera je 3 metra. U okviru jezerskog kompleksa nalaze se uređeni toaleti, tuševi, skakaonica, vaterpolo i jedriličalski klub. S obzirom na to da je jezero smešteno na samo 800 metara od glavnog gradskog jezgra, lako je pristupačno i u njegovoj okolini se nalazi veliki broj barova i restorana. Na obali su smešteni i bungalovi, apartmanska i kamp naselja, brojni tereni za košarku, tenis, trim staza i dečija igrališta.






Vračevgajsko jezero - se nalazi na samo 200 metara udaljenosti od Gradskog, sa desne strane puta kada se ide prema naselju Vračev Gaj. Prosečna dubina mu je oko 2 metra, a ono je takođe otvoreno i opremljeno za plivanje i odmor. Plaža ovog jezera je šljunkovita, u blizini se nalaze bungalovi, a moguće je iznajmiti pedalinu ili čamac. Ono što je karakteristično za ovo jezero jeste ostrvo koje je pokriveno zelenilom, kome je moguće prići i sa vode i sa kopna. Po meni, ovo jezero je i najlepše.







Jezero Šljunkara je malo udaljenije od Gradskog jezera, do kojeg vodi put posut šljunkom. Voda je čista, plaža uređena, ima i kafić/piceriju. Idealno mesto ako želite da pobegnete od gužve.






Šaransko jezero je više za pecanje, mada ima i divljih plaža za one koji žele da se odame i kojima ne smeta trava u vodi.





Malo jezero je samo za pecanje.

Novo jezero je najudaljenije od centra grada, veliko je i za sada samo za pecanje ili neki roštilj pored vode, koja je predivne zelene boje. Pravo mesto za uživanje u divljini prirode.





Na jezerima je moguće baviti se ronjenjem i jedriličarstvom, što je velika prednost. Leti se ovde organizuju škole plivanja i ronjenja. Iako veliki broj turista koji žele da se okupaju i provedu posećuju jezera, postoje i mirne oblasti na kojima je moguće baviti se ribolovom. Svoj dom je u jezerima našlo mnoštvo vrsta riba, kao što su štuka, šaran, amur, smuđ, som. Na Gradskom jezeru se svake godine održava i manifestacija Lov na soma kapitalca. 
Kada se sumiraju utisci, ovo je idealna destinacija za odmor. 

Avgust 2023.

Нема коментара:

Постави коментар

Koža pamti