уторак

GALERIJA MATICE SRPSKE

 U samom centru Novog Sada, a opet ušuškana i smeštena u mirno okruženje, na Trgu Galerija, Matica srpska od 19. veka čuva umetničke radove značajne za nacionalnu istoriju.

Galerija matice srpske je nacionalni muzej osnovan 14. oktobra 1847. godine u okviru Matice srpske, najstarije kulturne i obrazovne institucije kod Srba.
 Predlog da se osnuje Srpska narodna zbirka (Muzeum) dao je Teodor Pavlović, tadašnji sekretar Matice srpske. Jezgro buduće umetničke kolekcije Muzeja, današnje Galerije Matice srpske, čini kolekcija porodičnih portreta koju je Sava Tekelija, veliki srpski dobrotvor i prvi doživotni predsednik Matice srpske, sa celokupnom svojom imovinom 1840. godine zaveštao Matici srpskoj. 
Od 1958. godine, kada se uselila u današnju zgradu u centru grada (zgrada bivše Produktne berze iz 1926/1927. godine) i otvaranjem stalne postavke srpskog slikarstva XVIII i XIX veka, Galerija Matice srpske deluje kao samostalna ustanova. 
Tokom svog postojanja Galerija je izrasla u jedinstvenu nacionalnu muzejsku ustanovu čiji umetnički fond, sa bogatom zbirkom srpske umetnosti od XVI do XXI veka prikazuje nastanak, razvoj i dostignuća srpske umetnosti i ukazuje na položaj i mesto srpske kulture i umetnosti u evropskom kontekstu. Od ukupnog broja umetničkih dela (oko 7.000) u Galeriji Matice srpske, jednu trećinu čine pokloni i zaveštanja, zahvaljujući kojima je Galerija do danas formirala 58 poklon-zbirki koje nose imena svojih darodavaca. Pored stalne postavke, u Galeriji se priređuju povremene izložbe iz fonda.
Ono što jeste prednost ovakve ustanove jeste upravo taj presek, od slikara Zografa sa početka XVIII veka, preko majstora prelaznog stila, do vrhunskih slikara baroka, kao što su Teodor Kračun i Stefan Tenecki. Zatim, taj prelazak u XIX vek, gde imamo Dimitrija Avramovića, Arsu Teodorovića, Konstantina Danila i Novaka Radonjića, koji je možda poznatiji kao ime i naravno tu su oni velikani XIX veka Uroš Predić i Paja Jovanović, koji su se kao stipendisti Matice srpske školovali u Beču.
Još jedna prednost Galerije Matice srpske jeste prva polovina XX veka u kojoj dominiraju velika imena sa podneblja Vojvodine, a to su Sava Šumanović, Milan Konjović, Bogdan Šuput, Ivan Radović, Ivan Tabaković i umetnici koji su na neki način odredili razvoj srpske umetnosti tog
perioda.
Danas, kolekcija Galerije Matice srpske broji preko 10.000 umetničkih predmeta. Po svom značaju ističu se zbirke slikarstva, grafike i crteža XVIII, XIX i prve polovine XX veka koje ilustruju početak i razvoj srpske umetnosti novog doba, određujući položaj srpske kulture u Evropskom kontekstu. 
Stalna postavka podeljena je u četiri celine: Umetnost 18. veka u kolekciji Galerije Matice srpske; postavka srpske umetnosti 19. veka pod nazivom Ljudi i događaji; Modernizmi - dela srpske umetnosti 20. veka i Slike velikih formata.
Od ikona i religioznih kompozicija tradicionalnog zografskog, ranobaroknog i reprezentativnog visokog i kasnobaroknog srpskog slikarstva 18. veka do dela koja su bila ključna u formiranju modernog slikarskog izraza, je nešto što vas ostavlja bez daha, nešto što nipošto ne smete propustiti da vidite.
















16.02.2022

Нема коментара:

Постави коментар

Koža pamti