недеља

Forum pacijenata Srbije

 Svi bi se složili sa konstatacijom da žuvimo u teškim vremenima. Dobro, ima istine i u onome da je svakom svoja muka najteža, ali nekako je sve ovo skupa sa pandemijom COVID-a ipak poprilično teška situacija. Utiče sve to na psihu čoveka, ne može da ne utiče. Strah od zaraze, gubitka najdražih, teška ekonomska situacija, ograničena sloboda kretanja, nošenje maski, sve to doprinosi stresom životu. A stres je okidač mnogih bolesti. Teških bolesti. Kancer, ta odvratna reč, a toliko prisutna bolest savremenog sveta. Teško izlečiva, ali ako se na vreme otkrije, nije nemoguće izlečenje uz volju i nadu samog pacijenta. Međutim, lečenje je skupo, a i potrebno je brzo reagovati. U ovoj našoj ne tako ekonomski bogatoj državi, na svu sreću postoje razna udruženja pacijenata koja se bore kako znaju i mogu, da bi poboljšali i olakšali borbu sa ovim teškim bolestima.

Govorim iz iskustva jer sam sticajem okolnosti član dva takva udruženja. Zbog kancera kože(melanoma) čln sam UPOOM-a(Udruženja pacijenata oboljelih od melanoma), a zbog hronične leukemije član sam Leuke(Udruženja pacijenata oboljelih od leukemije). Savo Pilipović, predsednik udruženja UPOOM-a i Predrag Slijepčević predsednik Leuke, nesebično se daju u borbi za poboljšanje lečenja, dostupnost lekova, svega onoga što puno znači i daje nadu nama pacijentima. Pre svega nam pružaju ogromnu psihičku podršku, na čemu smo im beskrajno zahvalni.

Verovatno oni koji na sreću nemaju ovakve teške bolesti ne znaju da postoji i Forum pacijenata Srbije. To je nevladino, neprofitno udruženje, osnovano radi osnaživanja, edukacije i poboljšanja položaja raznih udruženja pacijenata. Ključna je razmena informacija, odnosno obučavati, osnažiti ljude i pružiti podršku. 

Upravo je Forum pacijenata pokrenuo kampanju NEMA ČEKANJA i u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Republike Srbije, biće osnovana Radna grupa. Cilj Radne grupe je da sagleda koji su to najčešći problemi sa kojima se pacijenti suočavaju i da predloži rešenja koja bi ubrzala ili skratila vreme do početka lečenja.

Srbija je na prvom mestu u Evropi po smrtnosti od malignih bolesti. Godišnje oboli više od 40.000 ljudi, a čak 30.000 njih ne uspe da preživi. Zato kampanja NEMA ČEKANJA, zaista opravdava svoj naziv.



05.02.2022.

Нема коментара:

Постави коментар

Koža pamti