недеља

Na trgu u Novom Sadu

 Fotografije najznačajnijih svetskih fotoreportera na temu migracija na Trgu slobode.

Izložba "(NE) NASTANJENI – Migrantske priče u 21. veku iz World Press Photo arhiva" svetsku premijeru ima upravo u Novom Sadu.  
Na izložbi je kroz 58 fotografija prikazano 28 fotoreportaža trenutno najznačajnijih fotoreportera, poput Australijanca Vorena Ričardsona, dobitnika nagrade "The World Press Photo of the Year 2016", preko poetske vizije snova afričkih migranata u Italiji Alise Martinove, do upečatljive fotografije migranata koji se u velikoj grupi nalaze na malom čamcu Masima Sestinija. 
realizuje se u saradnji sa Fondacijom World Press Photo iz Amsterdama i obuhvata materijal iz njihove bogate arhive, nastale u periodu posle 2000. godine.  
"Ova izložba prikazuje izbeglice i migrante iz celog sveta, koji žele da obezbede sigurniji život svojim porodicama, koji prelaze opasne granice, te se suočavaju sa teškoćama u drugoj državi, dok žude za domom. Fotografije na ovoj specijalnoj izložbi imaju moć vizuelnog pripovedanja u stvaranju međusobnog razumevanja, a priče koje se na njima nalaze, potresno pokazuju situacije kroz koje prolaze migranti.
Jedni beže iz Meksika, drugi od izraelskog bombardovanja juga Libana, treći pokušavaju da pređu Gibraltar. Izložba dokumentuje njihovo prisilno raseljavanje, kao jedno od najznačajnijih pitanja sa kojima se svet danas suočava.
Svih 28 izloženih fotografija su nagrađene na svetskom takmičenju.
U 2020. godini u svetu je bilo duplo više migranata nego pre 20 godina – 281 milion. Čak 84 miliona su izbeglice, a 45 odsto njih su deca.
"Ko su te pridošlice? Da li se bojimo ‘dođoša’? Zašto ih se bojimo? Imamo li strah od njih? Da li oni obogaćuju ili ne, naše živote? Ukoliko ijedan odgovor na ovo pitanje promeni ustaljena uverenja koja su građena na mnogobrojnim predrasudama, onda će to biti najveća pobeda programskog luka Seobe. I grada koji je nastao na migracijama", rekao je Nemanja Milenković, direktor fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”.



















25.02.2022.

Нема коментара:

Постави коментар

Koža pamti