уторак

Banoštor

 Na samo pola sata vožnje od Novog Sada preko Sremske Kamenice, Beočina i Čerevića, dolazi se do malog, šarmantnog, Vojvođanskog sela, ušuškanog na obali Dunava, na severnim obroncima Fruške Gore.

Blage padine Fruške Gore, prisustvo Dunava i pogodna klima učinile su Banoštor jednim od odličnih mesta za gajenje vinove loze. U ovom selu postoji preko 30 vinarija, dok je samo nekoliko njih registrovano( Fruškogorski vinogradi, Ačanski, Silbaški, Stojković, Urošević, Radošević, Šijački … ). Zato se Banoštor i naziva naselje vinara i vinogradara. Banoštor je poznat i po Udruženju žena “Majkina radionica” koje se bave izradom suvenira.

Postoji i skela preko Dunava koja prevozi ljude i vozila između Banoštra i Begeča, koja je manja od one između Futoga i Beočina, ali isto toliko sigurna.

Na samom ulazu u selo Banoštor s prekoputa Dunava nalaze se ostaci Rimokatoličke crkve. Od ove raskošne građevine danas su ostali samo spoljni zidovi, koji svedoče o njenoj veličini i lepoti. Rimokatoličku Crkvu Sv. Rudolfa je 1913. izgradio grof Rudolf Kotek (Chotek) iz Futoga. Grof Rudolf Kotek bio je ponemčeni Čeh. Grofovsku titulu nasledio je, kao i svoje posede u južnoj Bačkoj i severnom Sremu. Katoličku crkvu u Banoštoru o svom trošku i na svom zemljištu dao je izgraditi grof Rudolf Chotek i 1910.godine iskopani su temelji, a kamen temeljac položen 23. juna 1912. godine i blagoslovljen. Zidarski radovi su bili potpuno završeni 1913. godine, a do kraja oktobra iste godine crkva je i opremljena potrebnim inventarom. U toranj su postavljena tri lepa, kitnjasto ukrašena zvona. Blagoslov crkve obavljen je 17. aprila 1914. godine na spomendan svetog Rudolfa koji je i titular crkve. Kako je većina katoličkog stanovništva bila nemačkog porekla meštani su je prozvali švapska. To ime je u Banoštoru, ostalo do današnjih dana. Odlaskom Nemaca iz Banoštora po završetku rata, crkva svetog Rudolfa je ubrzano propadala i do danas su ostali samo zidovi koji podsećaju na protekla vremena. U selu sada nema ni jedne katoličke porodice pa ipak ostaje mišljenje Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Novim Sadu da objekat ne treba rušiti nego zbog značaja i položaja popraviti i na taj način spasiti od konačnog uništenja.

Rudolf Kotek umro je 1921. godine, i sa njim se ugasila ugarska grana porodice.

Najpoznatija osoba iz porodice Kotek bila je Sofija, supruga Franca Ferdinanda, ubijena u atentatu u Sarajevu 1914.











februar 2022.


Нема коментара:

Постави коментар

Koža pamti